Frontieriștii: istoria recentã în mass-media

· Curtea Veche Publishing
Ebook
202
Pages

About this ebook

Statisticile oficiale ale Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați indică faptul că între 1969 și 1989 peste 100 000 de români au cerut azil politic în Occident. Cei mai mulți au trecut fraudulos frontiera spre Iugoslavia sau Ungaria, expunându-se unor riscuri enorme: puteau fi prinși și aruncați în pușcărie pentru mulți ani sau puteau fi împușcați pe frontieră. Transfugilor li se spunea „frontieriști“.

Câțiva jurnaliști s-au interesat și de fenomenul frontieriștilor, i-au căutat pe cei care au supraviețuit, au găsit martori și au consemnat poveștile lor. Reconstituirile presei, veritabil demers de istorie orală, sunt demne de luat în seamă, ceea ce volumul de față își propune.


About the author

BRÎNDUŞA ARMANCA, jurna­listă, profesor universitar, directoare a Institutului Cultural Român din Budapesta (2006–2012) și președinte EUNIC Hungary – European Union of National Cultural Institutes, a făcut parte din redacţii prestigioase ca Expres, Ziua sau Temesvári Új Szó şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Activează în prezent ca senior editor la Radio Europa Liberă și la Revista 22, fiind inițiatoarea rubricii „Media culpa“. Ca membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea unor volume de jurnalism ca Televiziunea regională în România, Media culpa, Învaţă să învingi, Istoria recentă în mass-media. Frontieriștii – tradusă și în maghiară, Dalnic. Istorii nespuse din satul lui Doja. Reporteri în Secuime – volum tradus în engleză și maghiară. În plus, a scris cărți de comunicare cum este Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt, volume de istorie literară ca Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă, Abolirea timpului buimac și Final la Cartea Rataților. Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale. Activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române, iar în 2012 cu Distincția pentru Merit cultural a Ministerului Culturii din Ungaria.

Rate this ebook

Tell us what you think.

Reading information

Smartphones and tablets
Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.
Laptops and computers
You can listen to audiobooks purchased on Google Play using your computer's web browser.
eReaders and other devices
To read on e-ink devices like Kobo eReaders, you'll need to download a file and transfer it to your device. Follow the detailed Help Center instructions to transfer the files to supported eReaders.