Yaşlanma Sosyolojisi

·
· Sosyoloji Book 24 · DBY Yayınları
Ebook
466
Pages

About this ebook

Yaşlanma sosyolojisi, genel sosyolojinin teorik ve metodolojik yaklaşımlarının yaşlanma olgusuna uygulanmasıyla ortaya çıkmış bir disiplindir. Başka bir deyişle yaşlanma sosyolojisi alanında kullanılan teorik yaklaşımlar kadar yöntemsel yaklaşım ve teknikler genel sosyolojiden alınmıştır. Sosyolojik uzmanlığın özelliği şudur ki, sosyolojik birikiminin bir alana uygulanmasıyla bir konuda derinlik elde edilmiştir.


Yaşlanma sosyolojisi, birey ve grup olarak yaşlıları tarihsel ve toplumsal bağlamı içinde inceler; toplumsal değişime bağlı olarak yaşlıların toplumsal konumunu ve sorunlarını ele alır. Yaşlanmayı yaş grubu, cinsiyet, etnisite, sosyal ve ekonomik statü ve yaşam tarzlarındaki çeşitliliğiyle görür ve sorunları bu göstergelere bağlı olarak ele almaya çalışır. Yaşlanmaya sosyal bir olgu ve süreç olarak yaklaşmak, yaşlanma sosyolojisini diğer disiplinlerden ayırır. Yaşlanma salt fiziksel ve demografik bir olay değildir. Her toplumda yaşlılar aynı biçimde yaşlanmazlar.

Elinizdeki kitap çok yönlü bakış açısıyla hazırlanmış zengin içeriğiyle, yaşlanmayla ilgilenen eğitimci ve öğrenciler başta olmak üzere araştırmacılar ve diğer tüm paydaşlara oldukça faydalı bilgiler ve görüşler sunulmaktadır. “Yaşlanma Sosyolojisi” adlı kitabımızda, yaşlanmanın felsefesi ve sosyolojisinden tutun, gerontoloji, demografi, ekonomi, sağlık, bakım, kuşaklararası dayanışma, maneviyat ve yaşlanma politikaları gibi pek çok alanda yaşlıların konumu derinlemesine ele alınmaktadır.

Kitapta yer alan makaleler:

Yaşlanma Sosyolojisi

Kadir CANATAN

Yaşlanma Kuramları

Hakan SARIÇAM - Ayşe CANATAN

Türkiye’de Gerontolojinin Tarihçesi: Dün-Bugün-Yarın

İsmail TUFAN - Bilge ÇETİNKAYA - Şule Sidrenur ÖZTÜRK

Yaşlanma ve Sosyal Hizmet: Kuramsal Bir Değerledirme

Pınar DEMİRİŞLER

Yaşlanma ve Demografi

Mehmet Ali ERYURT

Yaşlanma Ekonomisinin Dinamikleri: Bütüncül Yaklaşımı Kucaklamak

Merve YALÇINKAYA

Yaşlanma ve Sağlık

Sevgisun KAPUCU - Huri Seval GÖNDEREN ÇAKMAK

Yaşlı Bakım Planlaması

Aylin ARICI - Taner ARTAN

Yaşlanma ve Konut

Mukadder ÖZKAN BARDAKCI

Yaşlanma ve Maneviyat

Sema SAĞLIK

Yaşlanma ve Yalnızlık

Rukiye KARAKÖSE

Yaşlanma ve Kuşaklararası Dayanışma

Müşerref KÜÇÜK - Ayşe CANATAN

Yaşlanma, Serbest Zamanlar ve Rekreasyon

Kadir CANATAN - Müşerref KÜÇÜK

Toplumsal Yapı ve Geronteknoloji İlişkisi

Canan GÖNÜLLÜ

Yaşlanma ve Medya: Yaşlıların Medyada Temsili

Kamile ELMASOĞLU

Türkiye’de Yaşlılara Yönelik Sosyal Politikalar

Bülent KARAKUŞ

Türkiye’de Yerel Yönetimlerin Yaşlılara Yönelik Politika ve Uygulamaları

Müşerref KÜÇÜK

Türkiye’deki Siyasi Partilerin Yaşlı ve Emekli Odaklı Politikaları

Şebnem CANSUN

Avrupa’da Yaşlı Odaklı Siyasi Partiler ve Yaşlı Politikaları: Birleşik Krallık ve Hollanda Örneği

Şebnem CANSUN - Kadir CANATAN

About the author

PROF. DR. KADİR CANATAN, Nevşehir-Hacıbektaş doğumlu. Ankara Atatürk Lisesi’nden mezun olduktan sonra yurtdışına çıktı. Rotterdam Sosyal Akademisi’nde Sosyal Hizmetler, Erasmus Üniversitesi’nde Sosyoloji, Amsterdam Özgür Üniversite’de ise Kültürel Antropolojisi alanında lisans ve yüksek lisans eğitimi yaptı. Eğitim sürecinden sonra bir süre akademik çalışmalara ara veren Canatan çeşitli araştırma kurumlarında araştırmacı ve danışman olarak çalıştı.

1996 yılında Rotterdam Erasmus Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde doktoraya başladı ve 2001 yılında Hollanda’da Türkiye Kökenli Sivil Toplum Örgütlerinin Gelişimi ve Liderlik adlı tezini savunarak dr. unvanını aldı. Doktoraya paralel olarak ve doktora sonrasında Utrecht Devlet Üniversitesi ve bazı araştırma kurumlarında görev aldı. 2005 yılında Türkiye’ye kesin dönüş yaptı ve Balıkesir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev aldı. 2013 yılında İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde geçen Canatan, buradan emekli oldu. Şu an İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü’nde görev yapmaktadır.

Yayınlanmış çeşitli telif eserleri, tercüme kitapları ve makaleleri bulunan Canatan azınlıklar, çokkültürlülük, entegrasyon, göç gibi konular başta olmak üzere sosyoloji alanında pek çok çalışması bulunmaktadır. Son yıllarda yaptığı çalışmalarından bazı örnekler şunlardır: “Aile Sosyolojisi” (ed.), “Beden Sosyolojisi” (ed.), “Mukaddime: Klasik Sosyal Bilimler Sözlüğü”, “Avrupa’da Çokkültürlülük, Entegrasyon ve İslam”, “İbn Haldun Perspektifinden Bilgi Sosyolojisi”, “Avrupa’da Ulusal Azınlıklar: Hollanda-Friesland Örneği”, “İslam Siyaset Düşüncesi ve Siyasetname Geleneği”, “İnsan Fenomeni”, “Beyan Sosyolojisi” ve “Beyan ve Beden”, “Kendi Gözlerimizle Görmek”, “İnsan Felsefesi”, “Eğitim Felsefesi”, “Din Felsefesi”, “Eleştiri ve Ütopya”, “Modern Toplumun Geleceği” ve “Din ve Modernite Bağlamında Değerler”.

Dr. Müşerref Küçük, 1974 yılında Konya’da doğdu. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümünden 2008 yılında mezun oldu. Yüksek lisansını Atılım Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Yerel Yönetimler Programında “Turizmin Yerel Kalkınmaya Etkisi: Ankara Kızılcahamam Örneği” başlıklı teziyle 2012 yılında tamamladı. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Sosyal Hizmet Programında “Yaşlıların İhtiyaçları, Beklentileri ve Karşılaştığı Sorunların Çözümünde Sosyal ve Politik Çevrenin Rolü: Konya İlinin Beyşehir ve Hüyük İlçeleri Örneği” başlıklı teziyle 2021 yılında doktorasını tamamladı. Bağımsız araştırmacı olarak hazırladığı yerel yönetimler, kültür ve turizm, turizm ve yerel kalkınma, meslek edindirme kursları, sivil toplum kuruluşları, konaklama işletmeleri, çevre, çalışma hayatında kadınlar, yaşlılık, yerel yönetimlerin yaşlılara yönelik uygulamaları, serbest zaman ve rekreasyon, vb. konularla ilgili çok sayıda bildiri ve makaleleri yayımlandı. Turizm ve otelcilik, temizlik, organizasyon, gayrimenkul ve halkla ilişkiler alanında işçi, yönetici ve işveren sıfatlarıyla çalışma hayatında ve sivil toplum faaliyetlerinde yer aldı. Evli ve iki çocuk annesidir.

Rate this ebook

Tell us what you think.

Reading information

Smartphones and tablets
Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.
Laptops and computers
You can listen to audiobooks purchased on Google Play using your computer's web browser.
eReaders and other devices
To read on e-ink devices like Kobo eReaders, you'll need to download a file and transfer it to your device. Follow the detailed Help Center instructions to transfer the files to supported eReaders.