XIV. asırdan itibaren Türk kültür ve siyasî tarihini geleceğe aktarmada tarihî şahsiyet ve olaylar ekseninde teşekkül eden çok sayıda manzum tarih kaleme alınmıştır. Bu manzum tarihlerden birisi de tarihî nitelik taşıyan ve IV. Murad Han’a kadar İslâm dünyasında gelmiş, geçmiş tüm İslâm halifelerinin yaşamları hakkında muhtasar bilgiler veren Şem‘î’nin “Tezkiretü’l-Hulefâ” adlı eseridir.
Tezkiretü’l-Hulefâ’nın yazılış amacı İslâm halifeleri, hususiyle de Osmanlı Padişahları/halifelerinin hayatları, önemli icraatları ve yaşadıkları devrin sosyal ve siyasî olayları ile ilgili bilgi vermek, İslâm tarihi açısından ehemmiyet arz eden olay ve şahısları unutulmaktan kurtarmaktır.
1980 yılında Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesinin Malkaya köyünde doğdu. İlk, Orta ve Lise öğrenimini memleketinde tamamlayan Arslan, 2006 yılında Lefke Avrupa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. 2008 yılında Prof. Dr. Cihan Okuyucu’nun danışmanlığında Ali Emîrî Efendi ve Dîvânı adlı tezi ile Yüksek Lisans’ını tamamladı. 2009 yılında Türkçe Yazma Eserlerin Kataloglanması Projesi kapsamında Millet Kütüphanesi’nde çalıştı ve aynı yıl Dicle Üniversitesi’ne Türk Dili Okutmanı olarak atandı. 2015 yılında Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Prof. Dr. Ahmet Tanyıldız’ın danışmanlığında Türk Edebiyatında Temîmü’d-Dârî Hikâyeleri (İnceleme-Metin) adlı tezi ile doktorasını tamamladı. 2016 yılında Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne Yrd. Doç. Dr. olarak atanan Arslan, halen aynı üniversitede Dr. Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır.