Proje tabanlı eğitimin ve öğrenci üretiminin önceliklendirildiği bilim ve sanat merkezlerinde; öğrencilerin yetenek, istidad ve kabiliyetlerine göre yönlendirildikleri programları tamamlayabilmeleri için en az bir proje tamamlamaları beklenir. Adı konmamış bile olsa yapılacak projelerin standartların bilim alanlarında en az TÜBİTAK standardını taşıması beklenir.
Tarih alanının genişliği ve derinliği, nicel olarak konu zenginliği bu alanda yapılacak projelerde yöntem ve teknik belirlemede zorluğu da beraberinde getirmektedir. Farklı inceleme, araştırma ve proje türleri için farklı tekniklerin seçimi gereklikid; zaman zaman da bu tekniklerin birlikte kullanılmasını gerektiren çalışmalar ile karşılaşılabilmektedir. Hiç şüphesiz trans disipliner çalışmalarda farklı disiplinlerin uygulamalarından da yararlanabilme gibi karmaşık bir metodolojinin içerisinden özel yetenekli de olsa öğrencilerin kendi birikimleri ve çabaları ile başetmeleri beklenemez. Bu komplike yapının içinde uygun hedefe yönelmeleri ve bilimsel bir çalışma yürütmeleri için profesyonel rehberliğe ve tecrübeli bir danışmana ihtiyaç duyarlar. BİLSEM öğretmenleri özellikle proje danışmanlığı yürüten öğretmenlerin bu konularda kendilerini iyi yetiştirmiş olmaları beklenir.
Yakup Tuncel danışmanlığını yaptığı öğrencileri ile birlikte yürüttüğü projelerde; elde ettiği ulusal ve uluslararası başarılarla bu konudaki profesyonelliği tescillenmiş bir meslektaşımızdır. Bu konudaki yetkinliğini uzun süredir BİLSEM’ler için üretilen ve yardımcı etkinlik materyali olarak kullanılan içeriklerin hazırlanmasında sunmuş olduğu katkılarla ileri boyutlara taşımıştır.
Tuncel, ilk olarak üç kitap halinde yayımlanan bu çalışmasında danışmanlığını yaptığı öğrencileri ile birlikte hazırladıkları ve kendisi tarafından seçilen başarılı projelerin raporlarını paylaşmaktadır. TÜBİTAK 2204 serisi projeler başta olmak üzere, farklı süreçler için hazırlanan tarih projelerinin raporları TÜBİTAK proje yazım klavuzlarının yayımlandıkları dönemlerdeki standartlarına uyularak hazırlanmıştır. Toplamda on yedi farklı tarih projenin raporundan oluşan bu çalışmalar; yöntem-teknik, içerik ve konu çeşitliliği açısından birbirinden farklı proje tiplerini barındırmaktadır.
Tarih Öğretmeni
www.erolkomur.com