Temmuz ayının belki de en çok tartışılan gündemi Ayasofya’nın müze statüsünün değiştirilerek camiye çevrilmesi oldu. Bu önemli konuya, Toplumsal Tarih’in Ocak 2014 sayımızda Çiğdem Kafescioğlu’nun “İstanbul’un Tarihi ve Ayasofya” yazısı ve Şubat 2015 sayımızda Çiğdem Kafescioğlu ve Nevra Necipoğlu editörlüğünde hazırlanan “Ayasofya: Kimlik, Hafıza ve Mekan Üzerine 1500 Yıllık Bir Tartışma” başlıklı özel birdosya ile yer vermiştik. Tüm bu yazılara web sitemizden erişebilirsiniz. Bu sayımızda da Baki Tezcan’la Ayasofya vesilesiyle Osmanlı’da din ve siyaset ilişkilerinin dönüşümünü ele alan bir söyleşiyi bulabilirsiniz.
Temmuz ayında, Tarih Vakfı’na maddive manevi olarak büyük emeği geçmiş mütevellilerimizden olan, edebiyatımızın önemli romancılarından Adalet Ağaoğlu’nu kaybettik. Bu sayımızda Adalet Hanım’ın anısına, kendisinin daha önce dergimizde yayımlanan bir makalesinin yanı sıra Erol Köroğlu’nun 15 Aralık 2018’de Tarih Vakfı’nda düzenlenen “Bir Çağ Yazarı: Adalet Ağaoğlu Edebiyatına Çok Disiplinlilik ve Türkiye Çalışmaları Üzerinden Yaklaşmak” sempozyumunda sunduğu tebliğine de yer veriyoruz.
Dosya dışındaki sayfalarımızda yer alan diğer yazılar ise İsmail Çakmak’tan “Atatürk Hakkında Hazırlanan Bibliyografik Eserlerden Örnekler ve İçerikleri”, Pelin Helvacı’dan “Bir Jön Türk’ün Harvardlı Oğlu MalcolmMalkonyan’ın Röportajı”, ve Bahadır Duman’dan “Büyük Menderes Kenarında Bir Kent: Tripolis” olarak sıralanabilir. Bu sayımızda ayrıca, Gülşah Taşkın’ın hazırladığı “Walter G. Andrews’unArdından” adlı portre yazısını ve Uğur Ozan Özen’in kaleme aldığı “Bursa Halkevi Temsil Kolu Üzerine” adlı kent tarihi yazısınıbulabilirsiniz. Emel Seyhan ise hazırladığı Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay yazısında Ağustos 1920’de yayınlanmış haberlerden bir derleme sunuyor.