A webre fordított nap: Egy hálózati életműkiadás margójára

Kossuth Kiadó
Free sample

A webre fordított nap fénye torzít: világosságban tartja a digitalizált illúziót, beárnyékolja az analóg passzivitást.  Mert ami nincs fönt, az nincs is. A digitalizált szövegek mögül hiányoznak a filológiai szövegváltozatok, árnyékban maradnak az Internettől távoli események, digitalizálás előtt aktákba záródott nemzedékek, körök, a Facebook falra nem posztolt lelkiállapotok, életszakaszok, a leadszövegen, címen túli tudásmélységek. Sorvad a kontextus, az előzmény. A webre fordított napban nincs benne a múlt. Aktivitás logunkat más - Zuckenberg, vagy Brin és Page - használja, hasznosítja. A webre fordított nap mindennap nulláról épül, újra kezdődik, amit látunk, elérünk: jelenközpontú folyamat. 

A Fodor András hálózati kiadás modellje műhely-kísérlet a kronológikus és relációs adatrendezés összekapcsolására, az értékes történeti tartalom, a kulcsszavak mutatórendszere és a jelenben gyűjtött, hozzáadott háttéranyag komplex hálózati megjelenítésére. A működő, hosszútávon motiváló rendszer egyik kulcsa az alapként használt tudáskincs, ami webes közösségi start-upoknál jellemzően hiányzik, s ami nekünk, vagy a könyvtárak mindegyikének: megvan. A feldolgozott napló és életmű folytonossága is alkalmas lehet arra, hogy, mint gyertyaöntéskor a kanóc, rárakódjon a viasz, a hozzáadott tartalom új és újabb rétege. Kollaborálásra motiválhat a rácsodálkozás az egyidejűségre, a párhuzamokra, a közös ismeretanyaghoz köthető új információkra. 

Read more

Reviews

Loading...

Additional Information

Publisher
Kossuth Kiadó
Read more
Published on
May 26, 2014
Read more
Pages
32
Read more
ISBN
9789630980241
Read more
Features
Read more
Language
Hungarian
Read more
Genres
Literary Criticism / Books & Reading
Read more
Content Protection
This content is DRM free.
Read more
Read Aloud
Available on Android devices
Read more

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
Mit hordoz az a kifejezés: szerzői kiadás? Van-e már kialakult magyar fogalomrendszer a self-publishing aktivitás ismérveire? Hogyan értelmezhető: független és szabad publikálás? Felválthatja az önmenedzselésű elektronikus könyv a hagyományos nyomtatott kiadványok üzleti rendszerét? Kik írnak és milyen sikerrel a self-publishing rendszerben? Mennyit keres egy független író? Hogyan jut el a független könyv az olvasóhoz?   

Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ Kerekes Pál legújabb könyve. Az egyetemi oktató szerző „Az e-book kalauz” után most ez elektronikus könyvkultúra egy sajátos szegmenséről, a self-publishing könyvmenedzsmentről tudósít. Kutatja a független könyv keletkezését és létmódját.

A self-publishing irodalmi és üzleti modellben az író, vagy a nyilvánosságra szánt mű közreadója (szerkesztő, összeállító, újraközlő) közvetlenül, függetlenül a kiadói szervezetektől juttathatja el a könyvet az érdeklődőknek. Ez is a neve az új könyvmozgalomnak: független kiadás, vagy más közreműködői oldalról nézve: független szerző; vagy a végeredményt tekintve: független könyv. A digitális verziójú, nyomtatva kis példányszámú, önfinanszírozású művek nem a tradicionális kiadói üzletmenet versenytársai. A self-publishing a bővülés eszköztára, nem a szűkítés, pénzügyi lefiniselés csodaszere. A self-publishing nem érdemli meg a lekicsinylés ódiumát. A szöveges kifejezés varázsa és a nyilvánosság elérésének misztikuma az informatika térnyerésével vált valódi lehetőséggé, kulturális alternatívává. A self-publishing színvonalas szellem- és természetjárás, a humán környezet megértésének, megőrzésének könyv-applikációs folyamata.

A szerzőről: dr. Kerekes Pál, c. egyetemi docens, informatikai szakíró. Blogja, a Könyvkonnektor, évek óta az e-könyv egyik szakportálja. Szerkeszti a NÉRO (NÉpszerűen – Röviden – Olvasmányosan) e-book elméleti könyvsorozatot. Nem csak elvont, eszmei alapon foglalkozik a self-publishing jelenséggel: az első magyar self-publishing kiadónak, a Publionak alapítója, kezdetben ügyvezetője.

©2018 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.