Η ΒΕΝΕΤΙΑ ΜΟΥ

Free sample

Για το βιβλίο Η ΒΕΝΕΤΙΑ ΜΟΥ

«Μια προσωπική ματιά στο Μύθο, στην Ιστορία, και στη μαγεία των Τεχνών της»


 
«...Μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο η πόλη τράβηξε την προσοχή μου. Για να την ανακαλύψω όμως, της ζήτησα να μην κρύβεται πίσω από τις μάσκες της.

Την ήθελα αληθινή. Να με άφηνε να μπω στα μυστικά της, να κατανοήσω τις δυσκολίες της, να έχω έναν ευθύ διάλογο μαζί της. Μου το υποσχέθηκε και πέταξε από πάνω της τις τουριστικές αμφιέσεις της.»

Περιήγηση στον χρόνο, τον μύθο, την Ιστορία, τη μαγεία της Τέχνης και της ζωής επιχειρεί η Βαρβάρα-Ρίτα Αθανασιάδου μέσα από τη διεισδυτική ματιά της έμπειρης ταξιδιώτισσας. Είναι η ίδια ματιά που αποτυπώθηκε και στις παλαιότερες ‘Ιταλικές’ αφηγήσεις της, στα βιβλία της  Ένας Χρόνος στην Τοσκάνη και  Περίπατοι στη Ρώμη.

Η Βενετία Μου έρχεται να συμπληρώσει μιαν ιδιότυπη τριλογία λογοτεχνικής προσέγγισης του τόπου και των ανθρώπων του, του παρελθόντος και του παρόντος τους.

Δίχως να κατευθύνει τα βήματά μας, η συγγραφέας μάς παρασύρει στους δικούς της στεριανούς και υδάτινους Βενετσιάνικους δρόμους και εστιάζει την προσοχή μας σε έργα της Φύσης και της Τέχνης, ανασκαλεύοντας θρύλους και ιστορικά παραλειπόμενα.

Το «Φτερωτό Λιοντάρι» απλώνεται νωχελικό στους ώμους της ρομαντικής ηρωίδας, το «Πέταγμα του Γλάρου» φτάνει ώς τη Σίσσυ της Αυστρίας, οι «Μικρές Σφαίρες του Μουράνο» κυλούν και βρίσκουν το  «Πιρούνι της Βυζαντινής Πριγκίπισσας», το «Τορτσέλλο» φλερτάρει με τις  «Βενετσιάνες στο Χαρέμι»…
 
Δείτε τα βίντεο από το YouTube του βιβλίου H ΒΕΝΕΤΙΑ ΜΟΥ: 

https://www.youtube.com/playlist?list=PLrbC-aJ-0WKv8tN0RuB2YvMtqV_lg7N9X 

Σχόλια του Βιβλίου Η ΒΕΝΕΤΙΑ ΜΟΥ

 «Μου αρέσει ιδιαίτερα που το βιβλίο της Ρίτας Αθανασιάδου έχει και μία ανθρώπινη διάσταση αφού περιγράφει φιλίες, συναισθήματα, προσωπικές απόψεις και αυτό είναι που μας κάνει όχι μόνο να διαβάσουμε το βιβλίο απνευστί θα έλεγα, αλλά μας βάζει και μας τους αναγνώστες μέσα στον φωβ καμβά της και κατά κάποιο τρόπο, με τις δικές μας σκέψεις γινόμαστε συνταξιδιώτες του βιβλίου της, σαν να είμαστε και μείς εκεί, αφού σε κάθε σελίδα συμμετέχουμε έντονα σε ότι διαδραματίζεται.

Η Ρίτα θα πρέπει να την ερωτεύτηκε παράφορα την Βενετία της γιατί ξέρω ότι εδώ και χρόνια την απασχολούσε η γραφή του βιβλίου αυτού. Έκανε πολλά φθινοπωρινά ταξίδια στην πόλη και έμεινε για μεγάλα διαστήματα εκεί προκειμένου να νοιώσει όλα αυτά που περιγράφει, και κατάφερε να τα δέσει με μεγάλη μαεστρία προσφέροντας στον αναγνώστη όχι μόνο ενδιαφέρουσες και κυρίως ποικίλες ταξιδιωτικές πληροφορίες για τις πλατείες, τα ατέλειωτα γεφύρια και τις αναρίθμητες εκκλησίες της, αλλά και ένα υπέροχο μάθημα για την Ιστορία της περιόδου που έλαμψε παγκοσμίως η Γαληνοτάτη όπως επίσης και μια σαγηνευτική ματιά στην θεϊκή τέχνη που ήκμασε την εποχή εκείνη με τους Canaletto, Bellini, Tiziano,  Veronese και τόσους άλλους ζωγράφους.

Χαίρομαι που οι θησαυροί της Βενετίας της αποκαλύφθηκαν όπως ακριβώς το επιθυμούσε, και θέλω να της ευχηθώ σύντομα να μας χαρίσει άλλο ένα βιβλίο που θα μας ταξιδέψει στην ιστορία!»

Λυδία Μαστρονικολή, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού«Παρατηρώντας τις βενετσιάνικες ματιές του βιβλίου της Barbara Athanassiadis, συνειδητοποίησα και τη συναισθηματική κλιμάκωση, καθώς η συγγραφέας κυριολεκτεί απολύτως: La mia Venezia. Πρόκειται πράγματι για τη δική της Βενετία, με την έννοια όχι τόσο της υποκειμενικής ματιάς ή της κατ’ επιλογήν εστίασης σε ό,τι γοητεύει την ίδια, όσο του δικού της ιδιαίτερου τρόπου να κοιτά προς την κατεύθυνση της θέας των πολλών και να μην βλέπει τα ίδια αξιοθέατα.

Γιατί η ίδια περιδιαβαίνει τα αγαπημένα της μέρη και παρέσυρε το δικό μου βλέμμα σε όψεις, χρώματα και αισθήσεις δίχως να το καθοδηγεί. Όπως χαριτωμένα προσεγγίζει τις όψεις της καθημερινότητάς της στην εξω-λογοτεχνική ζωή της, ήρεμα, νωχελικά, με χαμόγελο πάντα, εξίσου αυθόρμητα, φυσικά, ξεδιπλώνει και τον μύθο με τον οποίο ντύνει την περιήγησή της. Κίνητρα, σκέψεις, αναζητήσεις, αντιδράσεις των ηρώων της προκύπτουν σχεδόν ως αυτονόητα… Έτσι, που να νομίζει κανείς, διαβάζοντας το βιβλίο της, πως παρακολουθεί την εξομολογητική αφήγηση μιας φίλης, που η οικειότητα της φωνής της εμπιστεύεται στ’ αυτιά μας δικές της στιγμές.»

Ελένη Κρητικά, Κριτικός βιβλίου

 

«Ανακάλυψα μέσα από την αφήγηση της Ρίτας Αθανασιάδου ότι όντως η Βενετία είναι μέσα της, εξού και ο τίτλος: Η Βενετία μου. Παρότι μας δένει μια χρόνια φιλία, η αφήγηση της με άγγιξε πολύ. Είναι σα να με πήρε από το χέρι και μαζί κάναμε μια περιήγηση στην Παραμυθένια Πόλη, που πότε την τυλίγει η ομίχλη, πότε την αγκαλιάζει το ρόδινο χρώμα του ηλιοβασιλέματος. Η αυθόρμητη και συνάμα ώριμη περιγραφή της, έχει κεντρίσει τόσο την περιέργεια μου, που μου έρχεται έντονη η επιθυμία να πάω όντως στη Βενετία να γνωρίσω τα μέρη που τόσο την ενέπνευσαν. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό όταν πέφτω σε ένα τέτοιο βιβλίο, που η αφήγηση του με κάνει να ταξιδεύω και να βλέπω με ένα φρέσκο βλέμμα, τόπους χιλιοειπωμένους, ενώ κάθομαι αναπαυτικά στην πολυθρόνα του σπιτιού μου.»

Ζωή Κυριακού, Ραδιοφωνική Παραγωγός - Easy 97.2 MHz, Athens


Read more
Collapse

About the author

Η Συγγραφέας


Η Βαρβάρα-Ρίτα Αθανασιάδου είναι συγγραφέας εννέα μυθιστορημάτων, μεταξύ των οποίων τρείς ταξιδιωτικές αφηγήσεις για την Ιταλία: «Ένας χρόνος στην Τοσκάνη» (2007), «Περίπατοι στη Ρώμη» (2009) και «Η Βενετία μου” » (2014), οι οποίες αποτελούν μια τριλογία τρειών μεγάλων ιταλικών πόλεων της Τέχνης. Μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ της Ρώμης και της Αθήνας.

Ιστοσελίδα της συγγραφέως :   http://barbaraathanassiadis.com

Δείτε τα βίντεο στο YouTube των βιβλίων της Συγγραφέως:
https://www.youtube.com/user/barbaraathanassiadis/playlists

Read more
Collapse
2.8
4 total
Loading...

Additional Information

Publisher
AA Publishing
Read more
Collapse
Published on
Jan 16, 2015
Read more
Collapse
Pages
182
Read more
Collapse
ISBN
9780993890697
Read more
Collapse
Features
Read more
Collapse
Read more
Collapse
Language
Greek
Read more
Collapse
Genres
Art / European
Travel / Europe / Italy
Travel / Museums, Tours, Points of Interest
Travel / Reference
Travel / Special Interest / Adventure
Travel / Special Interest / Literary
Read more
Collapse
Content Protection
This content is DRM protected.
Read more
Collapse
Read Aloud
Available on Android devices
Read more
Collapse

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
Για το βιβλίο  ΕΛΛΑΔΑ, Ο Χορός των Θαλασσών
  
«Αιγαίο πέλαγος. Αναρωτιόμουν πώς το έβλεπαν οι νησιώτες του αρχαίου κόσμου. Μια θάλασσα γνώριμη μα απέραντη. Όλος ο πλανήτης στα μάτια τους. Στην εποχή μας οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί. Σήμερα πετάμε απ’ την Αθήνα για τη Ρόδο ή την Κρήτη και σε τρία τέταρτα έχουμε φτάσει. Το ίδιο για τις Κυκλάδες. Μόλις πάρουμε ύψος, πέντε λεπτά μετά, το χάνουμε. Αλλά τότε;…»  
  
 «Καθώς αφήναμε πίσω μας την Τήνο, έβλεπα τον ήλιο, μια έντονη φλογερή σφαίρα, ν’ ανεβαίνει από τη θάλασσα και μια πύρινη λωρίδα να έρχεται προς εμάς σαν να μας έσπρωχνε προς τη Δήλο, που ο ήλιος δεν την είχε φωτίσει ακόμη. Η θάλασσα κυμάτιζε ελαφρά, και κοιτάζοντας την πλώρη να την διασχίζει με την ώθηση που έδιναν τα ιστία, ένοιωθα την ενέργεια των θεών αόρατη,  απολαυστική να σβήνει το περίγραμμα μου, γινόμουν γλάρος, θάλασσα, αέρας, ο χρόνος έσβηνε...»
 
«Δεν είμαι ποιήτρια αλλά ταξιδιώτισσα, κι αν σας μεταφέρω στην ποίηση, στις μελωδίες και στις παλμικές κινήσεις, είναι για τη μεγάλη ευτυχία που νιώθω όταν κολυμπώ στις θάλασσες της Κέρκυρας. Έρχεται αυθόρμητα και πλημμυρίζει την καρδιά εδώ, στους κολπίσκους με τα σμαραγδένια χρώματα που δημιουργούνται από τα κυπαρίσσια καθώς κατηφορίζουν ώς τους άσπρους βράχους. Η θάλασσα που τoυς περιβρέχει αλλάζει σ’ ένα χρώμα έντονου τουρκουάζ, με τη λεία επιφάνειά της να μοιάζει μετάξι,…»
  
Η συγγραφέας μας μεταφέρει από την Κέρκυρα - το δυτικότερο - μέχρι το Καστελλόριζο - το ανατολικότερο νησί της Ελλάδος. Περιήγηση στον τόπο, τον χρόνο, τον μύθο, την ιστορία, την μαγεία των πελάγων και τη γραφικότητα των Ελληνικών νησιών μέσα από την  διεισδυτική ματιά μιας έμπειρης ταξιδιώτισσας.
  
Δείτε στο YouTube  τα βίντεο του βιβλίου ΕΛΛΑΔΑ, Ο Χορός των Θαλασσών:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLrbC-aJ-0WKvzgQlqVS0d20aPpUZd2pxA
  
Το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι εικονογραφημένο με έγχρωμες  φωτογραφίες .ΑΙΓΥΠΤΟΣ, Πέρασμα στο Νείλο

   
 «Ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα για κάθε αναγνώστη που αγαπά τα ταξίδια»   
    

Δείτε στο YouTube  το βίντεο της συγγραφέως πάνω στην Αίγυπτο: 
https://youtu.be/Nd6vLlgUB3o

 
 
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

   
 «Η Άλις περπατούσε στο ναό του Καρνάκ, μέσα σ΄ένα δάσος από κίονες με κυκλώπειες διαστάσεις. Ο Τζον την είχε φέρει νωρίς το πρωί, κι ήταν οι πρώτοι επισκέπτες. Λίγα βήματα πίσω ακολουθούσε ο Αχμέτ, αδιάφορος για το μεγαλούργημα γύρω του, με μόνη έγνοια να μην τους χάσει από τα μάτια του, πράμα διόλου εύκολο. Η κυρία του πήγαινε ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα στις κολόνες...»

   
«Λούξορ, Εντφού, Έσνα, Κομ Όμπο, οι τοποθεσίες των ονείρων της. Πόσο κοντά τους είχε φτάσει! ‘Θα τα καταφέρω’, έλεγε μέσα της σκυμμένη πάνω στις σημειώσεις της. Tο μικρό χωριό στη Νουβία, κοντά στο Ασσουάν, που ξεχώρισε μέσα από το ημερολόγιο του παπού της, άραγε υπήρχε ή το κάλυψαν τα νερά του Νείλου;…»

   
«Είχαν αμπαρωθεί στο σπίτι με μια ξαφνική αμμοθύελλα που έπιασε. Τίποτα δεν είχε μείνει όρθιο. Το κιόσκι έγινε κομμάτια, η άμμος τρύπωνε παντού, οι δίδυμες έβαλαν τα κλάμματα, όσο για την Άλις, έτρεχε να βουλώσει τις χαραμάδες. Ο Λορντ είχε αφηνιάσει, οι φοινικιές ανεμοδέρνονταν, όλο το σπίτι είχε σκεπαστεί μ’ένα πυκνό σύννεφο άμμου, απειλητικό και αποπνικτικό...»

   
«Κάθε απόγευμα όταν ο ήλιος έγερνε, έπαιρνε τον Λορντ και έβγαινε από το κτήμα. Πιό γρήγορη κι από τον άνεμο, κάλπαζε στους αμμόλοφους με μια πρωτόγνωρη χαρά. Ένοιωθε την έρημο σε όλο το μεγαλείο: το Μεγάλο Τίποτα που απλωνόταν μπροστά της, την έκανε να ξεχνά τον εαυτό της και να χάνει την ταυτότητα της…»

   
«Η Άλις καθισμένη στην πολυθρόνα της κοιτούσε από το παράθυρο το φεγγάρι. Τα εγκαίνια του ιδρύματος στις όχθες του Νείλου έγιναν και μέσα της ένοιωσε μια βαθιά ικανοποίηση που τελικά ολοκλήρωσε το έργο της. Την υπόσχεση που είχε δώσει στον παπού της, όταν ήταν μικρή, την εκπλήρωσε με το παραπάνω…»


Για το βιβλίο ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΣΚΑΝΗ

«Ενα περιηγητικό αφήγημα για την Ιστορία, τα τοπία και τις Τέχνες της Τοσκάνης»

Ιστορία, τέχνη, γεύση, μνημεία, αξιοθέατα, εικόνες: είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το λογοτεχνικό οδοιπορικό της Βαρβάρας-Ρίτας Αθανασιάδου σε έναν από τους ομορφότερους τόπους του κόσμου, την Τοσκάνη.

«Ταξιδεύω όχι για να γνωρίσω την Ιταλία, αλλά για την ψυχική ικανοποίηση μου». Με αυτά τα ανεκτίμητα λόγια του Σταντάλ στο νου η συγγραφέας, που ζει στη Ρώμη, ξεκίνησε την περιήγηση της στον Παράδεισο, όπως η ίδια χαρακτηρίζει την Τοσκάνη.

Οι «Εκδρομές στους Αμπελώνες» γίνονται η αφορμή να αφήσει την φαντασία της ελεύθερη και να μας μεταφέρει στο ανεπανάληπτο τοπίο που αντικρίζει: «Τα παραμύθια της περιοχής δεν τα ήξερα ακόμη, όμως έμαθα πως τρεις ήταν οι κυριότερες πόλεις, το Μονταλτσίνο, η Πιέντσα και το Μοντεπουλτσιάνο, βρίσκονταν στις κορυφές των λόφων ενώ γύρω τους απλώνονται οι αμπελώνες...»

Ο «Περίπατος στη Φλωρεντία» εξελίσσεται σε έναν θαυμάσιο περίπατο στον κόσμο της Τέχνης. «...Οι Φλωρεντίνοι έχουν περισσότερο στυλ και από τους Μιλανέζους. Άλλωστε γιατί να μην έχουν; Γεννημένοι στην σημαντικότερη πόλη Τέχνης της Ευρώπης, δεν ξεχωρίζουν μόνο για το ντύσιμο τους, αλλά για το καθετί που κάνουν...»

Ενδιαμέσως ο αναγνώστης αναπαύεται στο ρεστοράν «Αrnolfo» και απολαμβάνει νοερά μια γαστρονομική ξενάγηση στην υπέροχη κουζίνα της περιοχής. «Όλοι φανταζόμαστε ένα γεύμα στην Τοσκάνη παραδοσιακό, με φέτες αλλαντικά, φέτες ψωμί πασπαλισμένο με λίγο λάδι, ραβιόλια γεμιστά με πεκορίνο, παπαρδέλες με ραγκού από κουνέλι, τυριά αρωματισμένα με φυτά και στο τέλος ένα λευκό κρασί, το λεγόμενο Vin Santo...» γράφει η Βαρβάρα Αθανασιάδου.

Το ταξιδιωτικό της αφήγημα, γραμμένο από καρδιάς, φανερώνει ότι η συγγραφέας έχει μελετήσει ενδελεχώς τις ιδιαιτερότητες αυτού του τόπου, τις παραδόσεις, την τέχνη, την ιστορία, ακόμα ασήμαντες -αλλά σε κάθε περίπτωση χρήσιμες σε όσους αγαπούν τα ταξίδια και την γνωριμία με άλλους τόπους- πλευρές της καθημερινότητας των Τοσκάνων. Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης μαθαίνει σχεδόν τα πάντα για τους Ετρούσκους, τις Ακουαρέλες στο Αρέτσο, τους Ανθρώπους στο Borgo, τη Σιένα, την Μαρία Λουίζα –την τελευταία των Μεδίκων, αλλά και για το Κιάντι...

Πρόκειται για μια έκδοση που κάθε συνειδητοποιημένος ταξιδιώτης πρέπει να έχει στη βιβλιοθήκη του.

Δείτε το βίντεο από το YouTube του βιβλίου Ενας χρόνος στην ΤΟΣΚΑΝΗ: 
https://www.youtube.com/playlist?list=PLrbC-aJ-0WKut5nkv_JgpMuMgAy3tV63

  

Το βιβλίο είναι εικονογραφημένο με πολύχρωμες φωτογραφίες. 


Κριτικές του βιβλίου ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΣΚΑΝΗ

«Το βιβλίο «Ένας Χρόνος στην Τοσκάνη» της Βαρβάρας-Ρίτας Αθανασιάδου ανατρέχει στον κόσμο των Μεδίκων μέσα απ’ τα μάτια ενός ταξιδιώτη βυθισμένου στην κλασική κουλτούρα και την ικανότητα ν’ ανακαλύπτει τη μακριά λεπτή γραμμή που ενώνει την Ιταλία με την Ελλάδα, το λίκνο του πνευματικού μας σύμπαντος. Η συγγραφέας ανακαλύπτει πτυχές της Τοσκάνης πέρα απ’ τη συνηθισμένη εικόνα που έχουμε για τη ζωή του τόπου αυτού.» 

Giuseppe Di Stefano, Corriere della Sera

 

«Ιστορία, τέχνη, γεύση, μνημεία, αξιοθέατα, εικόνες: ιδού τα στοιχεία που συνθέτουν το λογοτεχνικό οδοιπορικό της Βαρβάρας-Ρίτας Αθανασιάδου σε έναν από τους ωραιότερους τόπους του κόσμου, την Τοσκάνη. Το ταξιδιωτικό της αφήγημα φανερώνει ότι έχει μελετήσει τις ιδιαιτερότητες αυτού του τόπου, τις παραδόσεις, την τέχνη, την ιστορία, ακόμα και ασήμαντες (αλλά σε κάθε περίπτωση χρήσιμες σε όσους αγαπούν τα ταξίδια και τη γνωριμία με νέα μέρη) πλευρές της καθημερινότητας των Τοσκανών.»

«Η Τοσκάνη με τα μάτια μιας Ελληνίδας», Εφημερίδα Το Βήμα

 

«Η Βαρβάρα-Ρίτα Αθανασιάδου συνθέτει με εικόνες ένα κείμενο λυρικό, στο οποίο η Τοσκάνη, απ’ τις ωραιότερες περιοχές της Ιταλίας, παρουσιάζεται σε όλο της το μεγαλείο. Αιώνες ανθρώπινης παρέμβασης έχουν αλλάξει τον αρχικό φυσικό ιστό της διαμορφώνοντας ένα τοπίο ανθρώπινης κλίμακας. Θα ήθελα να διαβάσω το κείμενο στην πρωτότυπη γλώσσα του, τα ελληνικά, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατόν καθώς δεν τα γνωρίζω. Ωστόσο, η μετάφραση σε μια γλώσσα ρέουσα, γοητευτική και πειστική, μου επιτρέπει να υποθέσω ότι το αρχικό κείμενο έχει την ίδια ομορφιά: μέσα σε περισσότερες από τρεις χιλιετίες πολιτισμού της γραφής, οι περιπτώσεις όπου οι μεταφράσεις μπόρεσαν να ξεπεράσουν τα πρωτότυπα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού…»

Καθηγητής Fabrizio Lemme, Ακαδημία San Luca – Ρώμη

 

«Με σύμμαχο τον χρόνο, τη διάθεση, κυρίως όμως με γνώση για την Τέχνη της Ιταλικής Αναγέννησης, η Ρίτα Αθανασιάδου μού χάρισε ένα ταξίδι στο οποίο έμαθα πού ακριβώς να κοιτάζω, όχι για να νιώσω ότι η ίδια κέρδισε, αλλά για να πετύχω τη συμφιλίωση με το στυλ και την κουλτούρα, δυο φυσικούς συντρόφους κάθε ταξιδευτή. Άλλωστε, ως ζωγράφος που η ίδια είναι, της ξέφυγαν –και ευτυχώς για μας– πινελιές μυστικές και αναμείξεις χρωμάτων τέτοιες, ώστε δύσκολα κρύβονται οι ακουαρέλες που αναβλύζουν απ’ τις σελίδες του βιβλίου της. Με τις πολλές αναφορές στην Τέχνη και τις συνομιλίες με σημαντικούς ανθρώπους που συνάντησε στη διάρκεια της παραμονής της στην Τοσκάνη, οφείλω να πω ότι έγινα πλουσιότερος και περισσότερο έτοιμος να ξαναεπισκεφτώ τον τόπο απ’ όπου αναβλύζει το ελιξίριο. Γιατί αυτή είναι η Τοσκάνη.»

Γιάννης Σπαβέρας, συγγραφέας

 

«Μου άρεσε πολύ το βιβλίο της Βαρβάρας-Ρίτας Αθανασιάδου «Ένας Χρόνος στην Τοσκάνη» που παρουσίασα στο Ca de Frati, στη μαγευτική εξοχή του Αρέτσο. Στην εκδήλωση παρέστη ο δημοσιογράφος Μichele Taddei, ενώ η Carmela Sutera Sardo διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο. Κι οι δυο καλεσμένοι μετέδωσαν θαυμάσια το πνεύμα του βιβλίου, αποκαλύπτοντας τη λεπτή ειρωνεία της συγγραφέως και τη γοητευτική γραφή της. Και το κοινό της Τοσκάνης δεν μπόρεσε παρά να εκτιμήσει αυτό το αφιέρωμα, το τόσο πρωτότυπο, για τη γη του. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία.»

Giulia Ambrosio, Πολιτιστικός Σύλλογος του Αρέτσο Città di Vasari

 

«Ταξιδιωτικό ‘αστέρι’ η Βαρβάρα-Ρίτα Αθανασιάδου, έφτασε στα εδάφη του Τυρρηνικού κι εμείς χαιρετίζουμε με χαρά το πρώτο της βιβλίο για την Ιταλία: «Ένας Χρόνος στην Τοσκάνη». Αφήγημα που μας ταξιδεύει πίσω στην εποχή του Grand Tour, όπου ο ταξιδιώτης απολάμβανε τις σκέψεις, τον ρυθμό και το χρώμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, κι όπου η απάντηση στην τουριστική επιπολαιότητα ήταν η αγάπη και ο σεβασμός για την κουλτούρα «του άλλου».

Η συγγραφέας ταξιδεύει ‘αργά’ και, κατά τη διάρκεια της παραμονής της, γράφει το αφήγημά της βουτώντας στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων που συναντά. Οι ιστορίες της απέχουν μόνο μια ανάσα απ’ το να είναι πραγματικές. Αν νομίζουμε πως όλα έχουν γραφτεί για την εκπληκτική Τοσκάνη μας, λάθος! Οι απόψεις της ηλιόλουστης Αθηναίας περιμένουν ν’ ανακαλυφθούν... Η ανάγνωση είναι αβίαστη και γεμάτη ένταση ώς το τέλος!»

Chiara Anguissola d'Altoè

 

«Σε μια βραδιά αφιερωμένη στα μέλη της, η Arcadia παρουσίασε το ενδιαφέρον βιβλίο μιας γοητευτικής Ελληνίδας –πολιτογραφημένης Ρωμαίας εδώ και μερικά χρόνια– που μας περιγράφει την Ιταλία με αναμνήσεις, εμπειρίες και δροσερά συναισθήματα. Οδοιπορικό που ξεφεύγει απ’ τα στερεότυπα. Η μυρωδιά των περιοχών και τα συναισθήματα της συγγραφέως μάς παίρνουν απ’ το χέρι σ’ ένα ταξίδι στην Τοσκάνη που όλοι νομίζουμε ότι γνωρίζουμε καλά, ακόμα κι αν δεν την ξέρουμε καθόλου. Εκείνη, βέρα Αθηναία, μας εξηγεί – κι εμείς ανακαλύπτουμε εκ νέου την περιοχή μας. Ναι, γιατί η Βαρβάρα-Ρίτα Αθανασιάδου είχε την εξαιρετική ιδέα να μεταφράσει το βιβλίο της στα ιταλικά και η παρουσίασή του ήταν μια ευκαιρία επανασύνδεσής μας στην όμορφη κατοικία της Gabriella Pastore.»

Académie Internationale des Gourmets et des Traditions Gastronomiques, Consulat l’Arcadie

 Για το βιβλίο ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ  ΣΤΗ  ΡΩΜΗ

 «Μύχιες εικόνες της Αιώνιας Πόλης»

 Η επίσκεψη μιας πόλης και στη συνέχεια η περιγραφή της σ΄ένα βιβλίο είναι πολύ διαφορετικό από το να ζει κανείς σ΄αυτήν, αναπνέοντας την ατμόσφαιρα, απολαμβάνοντας τις εκπλήξεις, ανακαλύπτοντας τις λεπτομέρειες μ΄ένα ελκυστικό τρόπο.

Στο βιβλίο ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΣΤΗ ΡΩΜΗ η Βαρβάρα-Ρίτα Αθανασιάδου κάνει ακριβώς αυτό: μάς εισάγει στη Ρώμη, την Αιώνια Πόλη, βλέποντας την από μια διαφορετική οπτική γωνιά, πιο ανθρώπινη, αλλά και πιο διεισδυτική, αποκαλύπτοντας τα μυστικά του συγκεκριμένου τρόπου ζωής των Ρωμαίων, αριστοτεχνικά ισορροπημένο μεταξύ του ενδόξου παρελθόντος τους και ενός φωτεινού παρόντος, ενώ την ίδια στιγμή, αγγίζει απαλά πάνω στα μνημεία, στα παλάτια, στις πλατείες και τις κρήνες, αναπνέοντας την αύρα της "Dolce Vita" της Μόδας και της Τέχνης.

Η συγγραφέας παίρνει τους αναγνώστες από το χέρι σε μια αποκαλυπτική βόλτα, καλώντας ακόμα και τους πιο φανατικούς θαυμαστές αυτής της συναρπαστικής πόλης να την ερωτευτούν ξανά, σαν να ήταν η πρώτη φορά! «...Μόλις διάβαινα την πύλη, μπροστά μου απλωνόταν η Piazza del Popolo, η όμορφη αυτή πλατεία, με τις δίδυμες εκκλησίες, τον πανύψηλο οβελίσκο και τους τρεις δρόμους, που άνοιγαν σαν βεντάλια για να καταλήξουν σ’ άλλες πλατείες με μαρμάρινα σκαλοπάτια και παλάτια μπαρόκ ρυθμού. Από την ίδια επιβλητική πύλη, πριν από διακόσια, ίσως και περισσότερα χρόνια, πέρασε ο Γκαίτε, ο οποίος αντικρίζοντας το ίδιο θέαμα, που σηματοδοτούσε την επίσημη υποδοχή της Αιώνιας Πόλης, άνοιξε τα χέρια του και αναφώνησε: “Μόνο τώρα αρχίζω να ζώ!”»

Δείτε το βίντεο από το YouTube του βιβλίου ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ  ΣΤΗ  ΡΩΜΗ:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLrbC-aJ-0WKuzDPalf_Wfl_WkRNi1NIuy


Σχόλια του βιβλίου ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ  ΣΤΗ  ΡΩΜΗ

«Η Βαρβάρα-Ρίτα Αθανασιάδου στο καινούργιο ταξιδιωτικό της αφήγημα ζει, ανασαίνει, χαίρεται, ανακαλύπτει και μας ξεναγεί με μια ανθρώπινη αλλά και πιο διεισδυτική ματιά στη Ρώμη, την Αιώνια Πόλη. Αποκρυπτογραφεί τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής των Ρωμαίων, ακροβατώντας με δεξιοτεχνία στο ένδοξο παρελθόν τους και το λαμπερό παρόν τους. Οδηγεί τους αναγνώστες σε υπερβατικούς ρωμαϊκούς περιπάτους αποκαλύπτοντας πολύτιμα μυστικά και εμπνέοντας, ακόμα και τους αμετονόητα φανατικούς της Ρώμης, να την ανακαλύψουν ξανά. »

Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Περιοδικό Passport


«Με τη γοητευτική της πένα η Βαρβάρα-Ρίτα Αθανασιάδου, μας ξεναγεί στη Ρώμη, την πόλη που ζει. Ανάλαφρα, από παλάτσο σε βεράντα, κι από πιάτσα στο σινεμά του ΄60, αφαιρεί κατά το δοκούν διάφορα περιττά. Πότε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, πότε ολόκληρους ναούς, ενίοτε την ιστορική ακρίβεια. Ταξιδεύτρια που ξέρει να απαλλάσσεται από περιττά βάρη με έναν τρόπο δικό της, γυναικείο και ρομαντικό, σαν να κόβει τα καλύτερα μεσογειακά λουλούδια και τα βάζει σε βάζα, μαζί αγγινάρες και τριαντάφυλλα.

Από την γκρινιάρα κοντέσσα, στη μικρή και άτακτη αδελφή του Βοναπάρτη να ποζάρει γυμνή για την Αφροδίτη της Βίλλα Μποργκέζε. Από τον Ιούλιο Καίσαρα στον τεχνίτη των μαρμάρων, από τον Πάπα στον κηπουρό ακόμα και τον πορτοφολά, όλους μας τους συστήνει με την ίδια αβρότητα.

Από τη Σοφία Λόρεν στην Τσινετσιτά, από την Τσινετσιτά στα τηλεοπτικά σποτς και στο νεαρό που φτιασιδώνεται πάνω σε μια βέσπα λίγο πριν αναλάβει το ρόλο που του αναλογεί στο σύγχρονο τουριστικό κιτς. Στους μεταφορείς δεμάτων και τις μελωδικές τους φωνές, με φόντο το μεγαλείο αλλά και το σαματά της Ιταλικής πρωτεύουσας.

Με έμπειρο, διεισδυτικό μάτι, χωρίς διαβατήριο και ιδιαίτερα, καθόλου θα έλεγα, ελληνική ταυτότητα, πράγμα σπάνιο για Έλληνες περιηγητές που συνήθως γλιστράνε στην παρελθοντολατρεία και στην αναζήτηση ελληνικών επιγραφών, τοπονυμίων και φασολάδας, φοράει τα άνετα παπούτσια του περιηγητή και μας ξεναγεί σε ένα τοπίο που ενώ είναι ρωμαϊκό, είναι και αποκλειστικά δικό της. »

Μαρία Ιορδανίδου, Περιοδικό Βακχικόν


«H Bαρβάρα-Ρίτα Αθανασιάδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν τα βήματα της την οδήγησαν στη Ρώμη, όπου ζει τα τελευταία είκοσι χρόνια, ένοιωσε σα να βρισκόταν στο φυσικό της περιβάλλον. Ίσως και λόγω των σπουδών της και της αγάπης της για την Τέχνη και την Ιταλική Αναγέννηση.

Έκτοτε οι Περίπατοι στη Ρώμη, ρεαλιστικοί και υπερβατικοί, προκειμένου να τη ζήσει ήταν εκατοντάδες. Οι αθέατες γωνιές της πόλης πίσω από τις βαριές πόρτες των palazzi, άλλες τόσες. Και οι ιστορίες που κρύβει, όπως τις ανακαλύπτει μέσα από την επαφή της με καθημερινούς ή ακόμα με εστέτ ανθρώπους, με τους οποίους μιλά, ευτυχώς στη γλώσσα τους, ανεξάντλητες.

Ναί, η Ρώμη είναι πολύπλοκη, βαριά, λόγω της μακράς ιστορίας κι οι Ρωμαίοι ατελεύτητοι σαν καμπύλες. Όμως η συγγραφέας θέλησε ο αναγνώστης να ανακαλύψει τη Ρώμη μέσα από μια προσωπική αφήγηση που εστιάζει περισσότερο στην ατμόσφαιρα που αποπνέει, μέσα από όλα αυτά που δεν πιάνει μονάχα το βλέμμα, αλλά βγαίνουν από την ένωση της Ιστορίας της πόλης με το παρόν της. »

Περιοδικό Index 

Ο πόλεμος δεν έχει ακόμα ξεσπάσει. Ιούλιος του 1940. H οικογένεια Αργυρίου επιβιβάζεται στο υπερωκεάνιο «Νέα Ελλάς» και μεταναστεύει στην Αμερική. Σαράντα χρόνια αργότερα, η Φρόσω, θυγατέρα του Μενέλαου και της Ερασμίας Αργυρίου, φέρνει στον κόσμο δυο παιδιά αγνώστου πατρός: τον Τζόναθαν και την Αμαλία. Ζουν στη Νέα Υόρκη μια σχεδόν φυσιολογική ζωή, αλλά η Φρόσω σιγά σιγά μεταμορφώνεται. Γίνεται αλκοολική, αποσύρει από τα χείλη της τη λέξη «Ελλάδα» και μετονομάζεται σε Λάλε Άντερσεν. Έπειτα, καθώς ο καιρός περνά, αδιανόητα μυστικά έρχονται στο φως, όλοι και όλα αλλάζουν, τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται, μέχρι τη μέρα που ο Τζόναθαν ταξιδεύει για πρώτη του φορά στον τόπο της καταγωγής του. Στο ταξίδι αφηγείται την ιστορία δυο τραυματισμένων μέσα του «πλασμάτων»: της οικογένειάς του και της Ελλάδας. Μια συνταρακτική ιστορία που ξεκινά από τη Μικρασιατική Καταστροφή, διαπερνά πολέμους, Χούντα και Μεταπολίτευση, και φτάνει έως τις μέρες της μεγάλης κρίσης.

Μια παράξενα οικεία ιστορία ενός αιώνα σε 8 ώρες και 35 λεπτά ακριβώς.

©2019 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.