İki ana bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde Müslüman aile, teorik ve tarihsel birikim açısından, ikinci bölümünde ise çağdaş gelişmeler ve toplumsal pratik açıdan değerlendirilmektedir. Sonuç bölümünde olgusal gelişmeleri, İslami değer ve normlar açısından yorumlayan yazar, çağdaş Müslüman ailenin ciddi bir kriz içinde olduğu sonucuna varmaktadır.
Nevşehir-Hacıbektaş doğumlu. Ankara Atatürk Lisesi’nden mezun olduktan sonra yurtdışına çıktı. Rotterdam Sosyal Akademisi’nde Sosyal Hizmetler, Erasmus Üniversitesi’nde Sosyoloji, Amsterdam Özgür Üniversite’de ise Batılı Olmayan Toplumların Sosyolojisi ve Kültürel Antropolojisi alanında lisans ve yüksek lisans eğitimi yaptı. Eğitim sürecinden sonra bir süre akademik çalışmalara ara veren Canatan çeşitli araştırma kurumlarında araştırmacı ve danışman olarak çalıştı.
1996 yılında Rotterdam Erasmus Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde doktoraya başladı ve 2001 yılında “Hollanda’da Türkiye Kökenli Sivil Toplum Örgütlerinin Gelişimi ve Liderlik” adlı tezini savunarak dr. unvanını aldı. Doktoraya paralel olarak ve doktora sonrasında Utrecht Devlet Üniversitesi ve bazı araştırma kurumlarında görev aldı. 2005 yılında Türkiye’ye kesin dönüş yaptı ve Balıkesir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev aldı. 2013 yılında İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde geçen Canatan buradan emekli oldu. Şu an İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü’nde görev yapmaktadır.
Yayınlanmış çeşitli telif eserleri, tercüme kitapları ve makaleleri bulunan Canatan azınlıklar, çokkültürlülük, entegrasyon, göç gibi konular başta olmak üzere sosyoloji alanında pek çok çalışması bulunmaktadır. Son yıllarda yaptığı çalışmalarından bazı örnekler şunlardır: “Aile Sosyolojisi” (ed.), “Beden Sosyolojisi” (ed.), “Mukaddime: Klasik Sosyal Bilimler Sözlüğü”, “Avrupa’da Çokkültürlülük, Entegrasyon ve İslam”, “İbn Haldun Perspektifinden Bilgi Sosyolojisi”, “Avrupa’da Ulusal Azınlıklar: Hollanda-Friesland Örneği”, “İslam Siyaset Düşüncesi ve Siyasetname Geleneği” ve “İnsan Fenomeni”.