Misi Bebas Hutang

· Galeri Ilmu Sdn Bhd
4.8
23 reviews
Ebook
232
Pages

About this ebook

Bukan mudah, tapi ia tidak mustahil. Sesiapa sahaja mampu bebas daripada hutang jika ada ilmu, kesedaran dan keazaman yang kuat.


Kebanyakan mereka yang mengadu masalah kewangan, bukan disebabkan gaji yang diterimanya tak cukup, tetapi disebabkan masalah hutang yang dibuatnya sendiri. Bukan tak boleh berhutang, namun biarlah berhutang pada perkara yang benar-benar perlu, dan berhutanglah secara bijak (yang menjadikan kita lebih kaya).


Beban kewangan terbesar bagi kebanyakan rakyat Malaysia ialah ansuran pinjaman membeli kereta, pinjaman peribadi, kad kredit dan hutang membeli rumah kediaman ‘impian’ yang mana jika tiada pun kita masih boleh hidup. Ia tidak seperti kos keperluan asas untuk hidup seperti makanan, pakaian dan tempat tinggal.


Jadi sesiapa yang dapat bebas daripada hutang-hutang ini, kita terlepas daripada bebanan kewangan terbesar. Seterusnya kita bolehlah fokus mengumpul harta dan mengembangkan kekayaan.


Ratings and reviews

4.8
23 reviews
Simon Soon
January 10, 2023
Very inspiring & good reading material.
Did you find this helpful?
Ahmad Muhsin
August 9, 2023
Second book I read written by Tuan Mohd Shafie. Alhamdulillah, saya sebagai seorang pelajar universiti dapat memahami keadaan selepas alam pelajaran. Banyak duit yang akan perlu digunakan. Berdasarkan buku ini, saya faham yang hutang tidak sepatutnya dibuat dengan suka² dan terdapat hutang yang baik dan hutang yang buruk. Kita daripada sekarang sepatutnya melihat dan mencari aset bagi menjamin hidup bebas hutang, sebab tidak semestinya orang yang hidup mewah itu orang yang kaya kerana, kaya seseorang itu diperlihat melalui berapa lama ia boleh bertahan tanpa bekerja. Jika berkelapangan belilah dan baca buku ini. Insyaallah serba sedikit membantu kita untuk mengurus kewangan dengan lebih baik. Tulisan yang santai tetapi sampai. 👍🏻
Did you find this helpful?
Juhairi Joe
September 1, 2022
Lots of useful information for the future.
Did you find this helpful?

About the author

Mohd Zulkifli Shafie dilahirkan pada 1 Oktober 1980. Merupakan anak kelahiran Johor yang membesar di Kelantan. Menetap dan membina kehidupan di Selangor. Penulis merupakan seorang Chartered Accontant yang diiktiraf oleh Malaysian Institute of Accountant (MIA). Pernah bekerja sebagai Internal Auditor dalam industri insurans dan takaful di Kuala Lumpur hampir 11 tahun.


Rate this ebook

Tell us what you think.

Reading information

Smartphones and tablets
Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.
Laptops and computers
You can listen to audiobooks purchased on Google Play using your computer's web browser.
eReaders and other devices
To read on e-ink devices like Kobo eReaders, you'll need to download a file and transfer it to your device. Follow the detailed Help Center instructions to transfer the files to supported eReaders.