Despre maestru și alte întâlniri: Eseuri, cronici, recenzii

Limes
Free sample

„Volumul de față, care adună texte diverse provocate de contexte diverse, stă sub semnul întâlnirilor formative, atât cu cărțile, cât și cu oamenii, fiind un fel de călătorie de ucenicie care începe cu seducția operelor literare și ajunge, trecând prin filosofie, până la gândul teologic. Prin timpul în care au fost scrise și prin sentimentele care le însoțesc, aceste texte reprezintă, în marea lor majoritate, un fel de debut, chiar dacă termenul este impropriu acum, debut pe care, cine știe din ce motive de maximală excelență, nu l-am încredințat tiparului la vremea lui. O fac acum, nu fără nostalgie, cu convingerea că repar o „nedreptate” făcută propriei scriituri. Exuberanță ludică aici, descifrare anevoioasă a argumentelor dincolo, toate aceste analize și comentarii îmi par a oferi, pe lângă un portret de tinerețe cu «exerciții de admirație», și imaginea unei inițieri livrești, pe care n-am știut că o exersez, chiar dacă o credeam îndeobște posibilă, ba chiar necesară.” (Nicolae Turcan)
Read more
Collapse

About the author

Nicolae Turcan (n. 1971, Soveja, Vrancea) este lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde predă Apologetică și Filosofie. Este doctor în filosofie și doctor în teologie, master în literatură comparată și licențiat în filosofie și teologie ortodoxă.

Cărți publicate: Cioran sau excesul ca filosofie, prefață de Liviu Antonesei, ediția a 2-a, Limes, Cluj-Napoca, 2013 (prima ediție în 2008); Dumnezeul gândurilor mărunte, Limes, Cluj-Napoca, 2009; Despre maestru și alte întâlniri. Eseuri, cronici, recenzii, Limes, Cluj-Napoca, 2010; Credința ca filosofie. Marginalii la gândirea Tradiției, Eikon, Cluj-Napoca, 2011; Începutul suspiciunii. Kant, Hegel & Feuerbach despre religie și filosofie, Eikon, Cluj-Napoca, 2011; Abisul și cealaltă dragoste, Limes, Cluj-Napoca, 2012; Marx și religia. O introducere, Eikon, Cluj-Napoca, 2013; Postmodernism și teologie apofatică. O apologie în fața gândirii slabe, Limes, Florești - Cluj, 2014. (www.nicolaeturcan.ro) 

Read more
Collapse
Loading...

Additional Information

Publisher
Limes
Read more
Collapse
Published on
Dec 10, 2010
Read more
Collapse
Pages
168
Read more
Collapse
ISBN
9789737265142
Read more
Collapse
Read more
Collapse
Best For
Read more
Collapse
Language
Romanian
Read more
Collapse
Genres
Literary Criticism / Comparative Literature
Read more
Collapse
Content Protection
This content is DRM protected.
Read more
Collapse

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
O carte definitivă despre teologie și fenomenologie la Jean-Luc Marion.

„Autorul are o binemeritată recunoaștere în lumea literară, în cea filosofică și în cea teologică. Are o capacitate specială a de îmbina aceste registre cu un spirit de finețe rar întâlnit. Pentru o bună înțelegere a ceea ce el face, cred că aș putea să folosesc construcția filosoful teolog și teologul filosof – în sensul pozitiv în care a mai fost folosită pornind de la etichetarea filosoful poet și poetul filosof.

Valoarea deosebită a acestei cărți derivă din faptul că Nicolae Turcan instituie o filosofie a darului utilizând instrumentarul creștin al unei apologii a iubirii, care nu e nici teologică nici filosofică tocmai pentru că e profund existențială. Ea vizează condiția umană și sensul dezvoltării omului aflat la intersecția cu sine, cu ceilalți și cu Dumnezeu.” (Sandu Frunză)

„Reprezentant de seamă al «turnurii teologice a fenomenologiei franceze», Jean-Luc Marion rămâne unul dintre cei mai fascinanți gânditori ai timpului nostru, prin originalitatea fenomenologiei donației și prin deschiderea unor noi direcții de dialog cu teologia. 

Din punct de vedere teologic, el practică o apologie postmetafizică, în care temele credinței creștine se regăsesc cu naturalețe alături de concepte fenomenologice precum icoana, fenomenul saturat, contra‑experiența, darul, revelația, reducția erotică și adonatul.

Separând riguros teologia și filosofia,  el dovedește încă o dată că,  după o modernitate antireligioasă și într‑o postmodernitate nihilistă, a crede și a gândi pot merge încă împreună, chiar dacă numai pânăla un punct, dincolo de care gândirea filosofică lasă cuvântul teologiei revelate, singura în măsură să rostească adecvat în istorie chemarea Dumnezeului celui viu.” (Nicolae Turcan)

©2019 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.