Ta‘lîm-i Edebiyyât
’ın bir ders kitabı olmasından ziyade “bir hareket noktası” olarak önemli olduğunu belirten Tanpınar, Arap’ın bedîi, beyânı ve belagatiyle ilk hesaplaşmamızın onunla başladığını söyler. Yaptığımız eleştirel edisyonda söz konusu edilen eserin beş baskısı karşılaştırılmış ve böylelikle
Ta‘lîm-i Edebiyyât
’ın eleştirel metni ortaya çıkartılmıştır. Üç litografya baskı ve iki matbaa baskısı (hurufat baskı) karşılaştırıldığında
Ta‘lîm-i Edebiyyât
’ın öğrencilere dağıtılan taş basma ders notlarından tutarlı bir bütünlüğe sahip bir kitaba evrilmesi hemen göze çarpmaktadır.
(İstanbul, 1 Mart 1847 – İstanbul, 31 Ocak 1914)
“Üstat Ekrem” unvanıyla anılagelmiştir. Şair, romancı, oyun yazarı ve eleştirmen olarak Recâîzâde Mahmûd Ekrem, Yeni Osmanlılara eklemlenerek modern Türk edebiyatının çok önemli bir evresine kendiliğinden yerleşir. Küçük yaşta babasından Arapça Farsça öğrenmesi, yeni açılan mekteplerde okuması, henüz on beş yaşında Mektûbî Kalemi’nde çalışmaya başlaması, burada hem Leskofaçlı Galib ve Hersekli Hikmet gibi son divan şairlerini hem de Namık Kemal ve Âyetullah Bey gibi Yeni Osmanlı modernistlerini tanıması, bu sırada Fransızca öğrenip çeviriler yapması, gazetecilik deneyimi (1867’de Namık Kemal’in Fransa’ya kaçarken Tasvîr-i Efkâr’ın sorumluluğunu ona bırakması), Şûrâ-yı Devlet üyesi olması ve ayrıca uzun yıllar (1878-1887) edebiyat hocalığı yapması (Mekteb-i Sultânî ve Mekteb-i Mülkiyye’de) onu halef ve selefleri arasında asıl birleştirici çizgi yapar.
Furkan Öztürk (1975) Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Yüksek lisansını aynı üniversitede yaptı. DTCF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı’nda Bâkî Divanı Sözlüğü (Bağlamlı Dizin ve İşlevsel Sözlük) konulu teziyle doktorasını tamamladı. Bâkî Dîvân, Nümûne-i Edebiyyât-ı Osmâniyye, Tezkire-i Silahdâr-zâde (Eleştirel Basım), Ebüzziyâ Tevfik Nef’î, Bâkî Divanı Sözlüğü, Ta’lîm-i Edebiyyât (Eleştirel Basım), Lügat-ı Nâcî, Ahmedî İskendernâme adlı kitaplarının yanı sıra pek çok makalesi yayımlanan Furkan Öztürk Akdeniz Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışıyor.