Rancang Wang Dari Sekarang

PTS Professional
108
Free sample

 Setiap orang pasti melalui peringkat 'baru mula hidup'. Siapakah sebenarnya orang yang dikatakan 'baru mula hidup' itu? Mereka ialah orang yang baru memasuki alam pekerjaan dan merancang untuk menggunakan gaji pertamanya. Rancang Wang dari Sekarang, membawa kita mengenali beberapa skop asas dalam pengurusan kewangan yang lebih Islami. Selain itu, Rancang Wang dari Sekarang juga membimbing kita mengenal pasti dan lebih berwaspada semasa meneliti tawaran yang tidak realistik di sekeliling kita. Rancang wang anda dari sekarang, sebelum akaun bank kering kontang.
Read more
Collapse
4.0
108 total
Loading...

Additional Information

Publisher
PTS Professional
Read more
Collapse
Published on
Jun 1, 2010
Read more
Collapse
Pages
176
Read more
Collapse
ISBN
9789673690152
Read more
Collapse
Read more
Collapse
Read more
Collapse
Language
Malay
Read more
Collapse
Genres
Business & Economics / Accounting / General
Read more
Collapse
Content Protection
This content is DRM protected.
Read more
Collapse
Read Aloud
Available on Android devices
Read more
Collapse

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
 Buku Hidup Tenang Walaupun Berhutang (HTWB) merupakan sebuah buku panduan pengurusan kewangan yang bermutu. Buku ini dibahagikan kepada empat bahagian. Bahagian pertama merupakan naratif kegagalan pengurusan kewangan peribadi seorang pemuda bernama Kamarul. Penulis buku HTWB menggunakan kreativiti penceritaan untuk menerangkan pergelutan diri Kamarul menghadapi hutang.

Manakala bahagian kedua memuatkan senario berhutang yang biasa berlaku. Bahagian kedua mengandungi lima bab (2 hingga 6) yang menghuraikan beberapa perkara. Antaranya ialah keadaan orang yang berhutang, faktor penolak orang yang berhutang, jenis pinjaman, kegagalan melangsaikan hutang serta pengurusan kewangan secara bijaksana. Bahagian kedua mengajak pembaca merancang kewangan keluarga, pinjaman bank dan pelan-pelan pengurusan wang yang berkesan.

Setelah disebutkan senario hutang yang biasa, penulis mamuatkan pula penyelesaian yang boleh diguna pakai. Hal ini termasuklah menguruskan pembayaran pinjaman tanpa dikenakan sebarang faedah. Orang yang berhutang hanya perlu membayar hutang mengikut jumlah yang dipinjamnya sahaja. Pembaca juga ditunjukkan cara-cara menjadualkan pengurusan kewangan supaya mampu memiliki kebebasan wang yang seluas-luasnya.

Buku setebal 174 halaman ini disyorkan kepada semua golongan tanpa mengira status kewangan kerana tidak semestinya orang yang hidup mewah tidak berhutang. Ia mengandungi panduan mudah yang boleh dipraktikkan. Kehidupan yang diselubungi hutang bermaksud orang yang berhutang sentiasa bekerja mencari wang untuk membayar hutang semata-mata. Setiap detik dalam kehidupan difokuskan untuk menghapuskan hutang tanpa memperoleh keselesaan hidup selepas dia berhenti kerja/bersara.

Orang bodoh nampak pandai jika ada banyak duit.
Orang pandai pula nampak bodoh jika tiada duit.

Kita tidak dipandang tinggi jika hanya dikenali sebagai orang bijak pandai tetapi tidak berduit. Ini kerana, kita mempunyai risiko dibeli oleh orang lain. Ini yang sedang berlaku dalam masyarakat hari ini. Orang yang berpelajaran terpaksa mengikut telunjuk orang yang membelinya.

Kadangkala mereka terpaksa melakukan perkara yang menyalahi agama dan undang-undang. Sebahagian daripada mereka menggunakan orang pandai bagi mengaut keuntungan dengan cara yang salah. Apabila kita menguasai ilmu dan mempunyai duit, kita mampu mengatakan ‘tidak’ bagi perkara yang bercanggah dengan tatasusila manusia yang bermaruah.

Sebelum ini, buku Kaya dengan Rumah membincangkan risiko hidup bergantung pada sumber yang tidak kebal dan cara mencipta sumber yang kebal. Namun, buku Buat Duit dengan Rumah mem-fokuskan pada panduan-panduan bagi pelabur yang ingin membuat duit dengan membeli rumah. Ia juga menerangkan pantang larang yang perlu difahami apabila melabur dalam rumah. Buku ini ditulis bagi menganjakkan pemikiran pembaca supaya melihat daripada sudut berbeza kerana melabur dalam rumah adalah ‘wajib’.

Ditulis dalam bahasa mudah dan terdapat fakta bagi memudahkan para pembaca memahami isu yang dibincangkan. Harapan penulis, buku ini dapat menjadi panduan bagi memulakan langkah melabur dalam rumah. Ia juga bagi mengelakkan pelabur daripada melakukan kesilapan semasa membeli rumah untuk diduduki sendiri ataupun disewa. Ia juga bagi memastikan pelabur dapat memaksimumkan keuntungan dengan usaha minimum.

Semua ini berlaku apabila kita mengubah persepsi pada perkara yang kita fikirkan selama ini. Jika hari ini kita adalah pekerja, tidak mustahil kita dapat menjadi majikan kepada pekerja lain pada hari esok dan seterusnya. Cuma, yang berbeza adalah anda dibayar gaji oleh majikan, tetapi kita tidak membayar gaji kepada pekerja kita sendiri.

"Buku ini membantu individu yang bekerja memulakan perjalanan ke arah memiliki timbunan harta dengan menjadikan hartanah sebagai paksi bagi mendapatkannya.” Yim Choong Chow

©2019 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.