Ésszerű takarmányozás és állattartás

· ·
· Tudás Alapítvány
5.0
1 review
Ebook
332
Pages

About this ebook

A haszonállatok takarmányozása az állattartás egyik legfontosabb témaköre mind fiziológiai-gazdasági, mind a környezetre gyakorolt hatás tekintetében. Az „Ésszerű takarmányozás és állattartás” c. kézikönyv az Európai Bizottság Erasmus+ KA2 „Együttműködés és innováció a bevált gyakorlatok terén” c. programjának keretén belül, annak anyagi támogatásával valósult meg. A könyvet a mezőgazdaság különböző területein – takarmányozástan, állattenyésztés, agronómia és állatorvos-tudomány – dolgozó szakemberek hozták létre. Szerzői öt különböző országból – Lengyelország, Törökország, Románia, Olaszország és Magyarország –, a létrehozott stratégiai partnerség keretein belül dolgoztak együtt. A projekt – célkitűzése szerint – szakmai képzést, tudásátadást, bevált gyakorlatokat és innovációt közvetı́tett a mezőgazdaság területén, különös tekintettel a haszonállatok ésszerű takarmányozására. A könyv a takarmányozás öt nagy területét érinti. Az 1. fejezet (A takarmányozás élettana) az állattartó telepeken élő állatok emésztőrendszerét alkotó szervek anatómiájával és funkciójával, az állatok étrendjében található tápanyagok tı́pusaival, valamint ezeknek az összetevőknek az emésztésével, felszı́vódásával és anyagcseréjével foglalkozik. A leggyakrabban használt takarmányok, adalékok és ezek hatásmechanizma a 2. fejezetben (Takarmányok és takarmányadalékok) találhatók. A 3. fejezet (Takarmányozási redszerek Európában) bemutatja a leggyakrabban alkalmazott takarmányozási rendszerek alapelveit kérődzők, sertések, baromfik, lovak és nyulak esetében. Ez a fejezet számos példát közöl a különböző fajtájú állatoknak adandó napi takarmány- és koncentrátumkeverékre vonatkozóan. A terjedelmes 4. fejezet azokkal az állati jóléttel, etiológiával, anyagcserezavarokkal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik, amikkel a tenyésztőknek nap mint nap szembe kell nézniük.

Végül, de nem utolsó sorban, az 5. fejezet olyan témákat mutat be, melyek az állatok teljesı́tményét környezeti szempontból érintik, illetve azokkal a jogi szabályozásokkal, melyek a tagországok mezőgazdaságát jellemzik. Ez a fejezet foglalkozik az állattartás negatív környezeti hatásainak csökkentésére irányuló javaslatokkal, az úgynevezett „jó gyakorlatokkal” is.

Az „Ésszerű takarmányozás és állattartás” cı́mű könyv azoknak ı́ródott, akik állattartással foglalkoznak (főleg gazdáknak), de használni tudják a mezőgazdasági, takarmányozási szaktanácsadók és egyéb állatgondozással foglalkozó szakemberek is. A mezőgazdasági szakiskolák diákjai és – bizonyos mértékig – a természettudományi és mezőgazdasági tanulmányokat folytató egyetemisták is profitálhatnak belőle.

Ratings and reviews

5.0
1 review

Rate this ebook

Tell us what you think.

Reading information

Smartphones and tablets
Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.
Laptops and computers
You can listen to audiobooks purchased on Google Play using your computer's web browser.
eReaders and other devices
To read on e-ink devices like Kobo eReaders, you'll need to download a file and transfer it to your device. Follow the detailed Help Center instructions to transfer the files to supported eReaders.