eHealth voor Zorgprocesinnovatie: volgens Design for Lean Six Sigma en ISO 9001 (NEN-EN 15224)
eHealth is het gebruik van ICT bij gezondheidsproducten, -diensten en –processen in combinatie met organisatorische veranderingen om gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren. Het gebruik van eHealth geeft de mogelijkheid een continuüm van zorg te bieden vanuit het perspectief van de cliënt door discipline overstijgende en organisatie overschrijdende samenwerking. Het delen van digitale informatie met eHealth zal leiden tot snellere en betere beslissingen waardoor de effectiviteit van behandelingen toeneemt. Bovendien geeft eHealth de mogelijkheid ondoelmatige activiteiten in te wisselen voor activiteiten die cliënten wel waarderen. Zorgprocesinnovatie ondersteund door eHealth zal de zorgsector niet alleen doelmatiger inrichten maar door transparantie cliëntgerichter worden. Dit zijn belangrijke kernwaarden voor de beoordeling van kwaliteit bij zorgprocesinnovatie. Daarom worden de nieuwe internationale zorgstandaard NEN-EN 15224 (ISO 9001 voor de zorg), de methodieken van Lean Thinking, Six Sigma, de Theory of Constraints en de manier waarop deze samenkomen in de innovatiemanagementtheorie Design for Lean Six Sigma in de ontwerpaanpak voor eHealth systemen betrokken.
In het E-book worden twee casussen beschreven van Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam. In de casussen zijn door onderzoek in samenwerking met het bedrijfsleven, zorginstellingen en wooncorporaties de randvoorwaarden voor het gebruik van eHealth systemen vastgesteld en zijn de systemen ontwikkeld, geïnstalleerd en in gebruik genomen.
About the author
Ir. Anneloes Cordia studeerde Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft. Na eerst tien jaar werkzaam te zijn geweest in het bedrijfsleven in het product-, marketing- en general management, heeft zij haar eigen bedrijf Cordia Product Realisatie BV te Gouda opgericht. Hiermee is ze sinds 1992 actief en heeft sindsdien vele industriële multinationals ondersteund tijdens innovatieprocessen. Daarnaast geeft zij technologische en marketingtechnische adviezen aan de maakindustrie en technische dienstverlening om het strategisch beleid richting te kunnen geven. Daar zij ook als (interim)projectleider ruim vijfentwintig jaar actief is, hebben haar planning- en definitiemethodieken zich uitvoerig in de praktijk kunnen bewijzen. Over haar integrale ontwikkelingsaanpak heeft zij inmiddels meerdere boeken gepubliceerd waarbij de theoretische methodologie en de alledaagse innovatiepraktijk samenkomen. Vanaf 2004 tot 2012 is zij Lector Innovatie en Ondernemerschap aan de Hogeschool Rotterdam geweest voor Duurzame Waardeketens en is zij nog steeds als extern expert aan het Kenniscentrum Zorginnovatie verbonden voor de onderzoekslijn Zorgprocesinnovatie ondersteund door Technologie, volgens de principes van Design for Lean Six Sigma en ISO 9001.