Küçük işletmeler yerel ve bölgesel kalkınmanın, beşeri sermaye ve işgücü açısından bölgesel çölleşmelerin önündeki önemli engellerden biridir. Diğer türlü kişiler iş aramak için büyük kentlerin varoşlarına akın ederler ve nüfusun bazı merkezlerde aşırı yoğunlaşması, çeşitli yeni sorunlara neden olur. Tarımda, ticarette, imalat sanayinde, perakende sektörlerinde, lojistik sektörlerinde, konaklama, restoran ve kafe işlerinde küçük aile işletmelerinin yaşatılması, çoğaltılması hayati önemdedir.
Küçük işletmeler, aile içindeki yeni nesiller için girişimciliğin, piyasayı tanımanın, ticarete girmenin, arz-talep dengelerini, değer zincirlerini ve tedarik zincirlerini uygulamalı olarak öğrenmenin meslek okullarıdır bir anlamda. Yeni nesiller eğitim hayatlarında ve gelişen teknolojiler ile öğrendiklerini küçük işletmelerinde minimum risklerle test etme, uygulama ve sonuçlarını görme imkanına kavuşurlar. Ülkemizdeki büyük işletmelerin birçoğu bir önceki nesilden küçük aile işletmesi içinde piyasayı tanımış ve ardından büyümüştür. Bu anlamda küçük işletmeler büyük fabrikaların, büyük holdinglerin doğum evidir, beşiğidir.
Küçük aile işletmeleri, birçok emekçi için, başkasının işinde işçi olarak çalışmak yerine, kendi işinde ailece çalışma imkanı vererek, kesimler arasındaki sosyal gerilimleri azaltmakta, bireylerin özgüvenli olmalarını sağlamakta, aile içinde işsizlikten veya gelirsizlikten kaynaklı gerilimleri azaltmakta, psikolojik yükleri hafifletmekte, çocukların (en azından bu faktöre bağlı nedenlerden kurtularak) daha huzurlu bir ortamda büyümelerine imkan vermekte, böylece sosyal refaha katkı sağlamaktadır.
Küçük işletmeler önemli bir kesim için, kendi aile işletmesinde gelir sahibi olma imkânı verip onları daha iyi bir yaşam standardına kavuştururken, diğer tarafta iş arayanlar arasında milyonlarca kişinin piyasadan çekilmesi ile geriye kalan işçilerin daha iyi ücret ve sosyal güvenceler ile iş bulmalarına imkân tanımaktadır. Bu açıdan küçük işletmeler gelir adaleti sağlamanın önemli bir aracıdır.
Nua-Net Entegre Ağları küçük işletmelerin piyasa koşullarında yaşayacakları olanakları sağlamak için tasarlanmıştır. Bu ağ sayesinde aynı zamanda yereli yerelden öz kaynaklarla kalkındırmanın, yatırım sermayesi için dışarıya bağımlılığı bitirmenin, uygun fiyata yeterli ve kaliteli gıda arzını ülke içinde sağlamanın yolu geliştirilmektedir.
Nua-Net Entegre Ağları içinde “baki”, “HİKO”, “NAKİ”, “DEPO”, “ambar” ve “Üretici Kooperatifleri” gibi ağlar, tedarik zinciri boyunca, “çekme stratejisi” kullanarak, pazar odaklı bir üretimi, pazara eriştirecek lojistiği ve pazarda raf yönetimi ile gelire çevrilmesi güvencesini bir arada sağlamaktadır. Bu entegre ağlar sistemi, küçük üreticileri büyükler ile aynı piyasada rekabet koşullarında ayakta tutmak üzere tasarlanmıştır. Dışarıdan devlet finansmanına veya korumaya ihtiyaç duymaz. Sistem rekabet piyasasında kendisini koruyacak ve geliştirecek şekilde tasarlanmıştır.
Nua-Net Entegre Ağları, zenginden aldığı vergiler ile yoksullara sosyal yardımlar vererek, pansuman niteliğindeki çözümleri, sistemin yeniden üretimi oldukları için yararsız bulur. Sosyal devlet elbette çalışamayan dezavantajlı kesimleri sosyal yardımlarla destekleyecektir. Ancak çalışabilecek kişilere, mümkün ise kendi işlerinin patronu olma fırsatı verilmeli ve buna uygun, elverişli bir iklim oluşturulmalıdır. O zaman milyonlarca işsiz insan, başkasının işinde çalışmak yerine kendi işinin sahibi olmayı tercih edecektir. Küçük işletmeler, girişimler piyasada büyüyecek, yeni ürünler geliştirecek, sermaye şirketleri kuracak ve zenginleşeceklerdir. Bu toplam hasılayı da arttırmış olacaktır. Fakat hepsinden önemlisi, daha çok kişi denklemin arz tarafındaki pastayı bölüşecek ve gelir adaleti eskisine oranla daha adil olacaktır.
Bu modelde iktisadın bilindik arz-talep denklemi, sosyo-ekonomik ve ekonomi-politik bağlamlarda üretici-tüketici denklemi olarak yeniden ele alınmaktadır. Bu ele alış sosyo-politik dengeyi ve toplumsal refahı üretici-tüketici etkileşimini teraziye getirerek çözmeyi de hedeflemektedir. Kesimler arasındaki büyük gelir adaletsizliğini, tabiat talanını, ekolojik tahribatları, sermaye şirketlerinin denetlenemez tahakkümünü, tüketici ağlarını örgütleyerek, tüketim tercihleri üzerinden denetim altına almaktadır. Böylece telafi edici müdahaleyi sağlamaktadır.
Nua-Net Entegre Ağları, devletler düzeyindeki iktisadi merkez-çevre bağımlılık ilişkilerinin, devlet sınırları içinde bölgeler ve kesimler arasında tekrarlandığını görmekte ve liberal ekonomik piyasa koşulları içinde dengeleyecek bir formül sunmaktadır.
Nua-Net Entegre Ağları, kalkınmaya, istihdama, gelir adaletine yeni bir yaklaşımdır.
Dr. Nurettin AYDIN, Hakkari’nin Bağışlı Köyünde, hayvancılık ile geçinen bir ailede, 1968 yılında dünyaya gelmiştir.
Doğduğu köyde sadece ilkokul olduğundan, ilkokulun bir kısmı ve ortaokulu yatılı okulda okumuş, ardından Hakkari Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Bölümünde lise eğitimini tamamlamıştır. Lise akabinde Çukurova Üniversitesi MYO’undan Elektrik Ön Lisans derecesiyle mezun olup, Hakkari Çukurca’da devlet memurluğuna başlamıştır. Memuriyet hayatına paralel olarak Açık Öğretimde ve Örgün Öğretimde eğitimlerine aralıksız devam etmiştir. Bu satırlar yazıldığında (2021) 2 ön lisans (Elektrik, Halkla İlişkiler), 5 lisans (Endüstri Mühendisliği, İktisat, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Felsefe), Yüksek Lisans (MBA), Doktora (Kamu Yönetimi; Siyaset ve Sosyal Bilimler) olmak üzere 9 diplomalı MULTİDİSİPLİNER bir bilim insanıdır.
Bir kısmı uluslararası incelemeli patent almış yenilenebilir enerji ve mühendislik alanındaki buluşlarına ilaveten, sosyal, ekonomik ve kurumsal sorunlara geliştirdiği onlarca özgün fikrin babası bir MUCİTTİR.
Yüzlerce makalesi ve bu kitapla birlikte 17 kitabı yayınlanmış bir YAZARDIR.
Bölgesel kalkınma, küçük işletmeleri koruma, hayvancılık, madencilik, arıcılık, ceviz bahçeciliği, mikro işletmeler gibi alanlarda 30’u aşkın proje yazmış, uygulamış, bu amaçla Bağışlı Tarımsal Kalkın Kooperatifi, Hizmet Gönüllüleri Derneği, DESAN LTD. ŞTİ., OVAŞ A.Ş., kuruluşlarını kurmuş ve yönetmiş, Avrupa Birliği ve Dünya Bankası finansmanıyla 6 proje yazmış, ikisi Arıcılık, biri cevizcilik projesinin bizzat koordinatörlüğünü de yaparak uygulamış bir SOSYAL GİRİŞİMCİDİR.
Dr.nua markasının kurucu sahibi, Yeniden İnşa Hareketi ve Kamuda Liyakat Platformu’nun kurucu Lideri AKTİVİSTTİR.
Diğer detaylar için bkz.:
www.nurettinaydin.com
www.drnua.com
www.kamudaliyakat.org
www.birliktebasaralim.org
İletişim için internet sitelerindeki iletişim formlarını kullanabileceğiniz gibi nurettin.aydin68@gmail.com adresine doğrudan mail gönderebilirsiniz.