Perempuan Yang Baik-Baik Dalam Al-Quran

· Iman Publication Sdn Bhd
5.0
2 reviews
Ebook
324
Pages

About this ebook

Perempuan yang baik-baik itu bukanlah perempuan yang sempurna.

 

Tidak sempurna sabarnya, namun mampu menguatkan kesabaran demi zuriat yang disayanginya. Persis Maryam AS. 

 

Tidak sempurna keyakinannya, namun mampu meneguhkan hatinya kerana percaya akan janji Allah SWT. Persis ibu Nabi Musa AS.

 

Tidak sempurna masa silamnya, namun demi mengejar peluang syurga, dia sanggup korbankan segalanya. Persis Zulaikha.

 

Melalui buku ini, Ustaz Syaari mengupas kisah-kisah perempuan yang diangkat kedudukannya di sisi Tuhan, di sebalik ketidaksempurnaan yang mereka ada. Buku ini  sesuai dibaca oleh tidak kira lelaki mahupun perempuan, kerana al-Quran diturunkan sebagai penawar buat jiwa seluruh manusia.

 

Ratings and reviews

5.0
2 reviews

About the author

Muhamad Syaari Ab Rahman ialah anak kelahiran Tumpat dan merupakan Jurulatih Utama sepenuh masa di syarikat milik beliau sendiri, Paradigma Ibrah Sdn Bhd.


Merupakan seorang graduan Ijazah Sarjana Muda Bahasa dan Sastera Arab dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Memperolehi Ijazah Sarjana dalam bidang Pengajian Al-Quran Dan Al-Sunnah daripada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Kajian Sarjana beliau bertajuk ‘Aplikasi Ilmu Munasabah dalam Kisah Nabi Ibrahim AS’. Beliau bercita-cita untuk menjadi ahli akademik dan pakar dalam tafsir maudu’i al-Quran.


Beliau telah mendirikan rumah tangga selama hampir 10 tahun dengan Puan Nurul Suhadah Haji Shuib dan kini dikurniakan tiga orang cahaya mata bernama Fatihah Wajihah, Aqeel Muhtadi al-Fatih dan Aqeel Farahi.


Beliau mula menggilap potensi dirinya dalam bidang kepemimpinan dan kejurulatihan sejak di bangku Kolej Islam Sultan Alam Shah, Klang. Beliau kini berpengalaman lebih dari 6 tahun dalam dunia latihan dan motivasi selain merupakan ahli berdaftar di bawah Pertubuhan Perunding Latihan Dan Motivasi Muslim Malaysia (TAMRIN).


Antara rancangan televisyen yang pernah menjemput beliau sebagai panel ialah TV3 dalam rancangan “Positif”, Astro Oasis dalam rancangan “Salam Muslim” dan TV Al- Hijrah dalam segmen “Assalamualaikum”. Ustaz Syaari juga merupakan panel tetap selama 4 tahun sejak tahun 2012 hingga 2016 di segmen “Ibrah” Radio Institut Kefahaman Islam Malaysia, IKIM.fm.

Beliau telah menulis 2 buku laris di bawah PTS Milennia bertajuk “Kuasa Kepemimpinan Al-Fateh” dan “Berfikir Gaya Al-Fateh”. Selain itu, beliau juga menulis “KOMPAS 114” (IPTC) dan “Di Bawah Teduhan Kisah-Kisah Al-Quran” (Paradigma Ibrah Sdn Bhd). Beliau merupakan jurulatih bertauliah di bawah Pembangunan Sumber Manusia Berhad (PSMB) dengan sijil tauliah bernombor TTT 3891.


Terkini, beliau sedang menggembleng tenaga pakar-pakar dan sarjana- sarjana Tafsir di seluruh Malaysia untuk berbakti kepada Tadabbur Centre yang akan menjadi pusat pembelajaran interaktif dan moden kepada ilmu tafsir dan takwil al-Quran.

IMAN bermula pada tahun 2012 sebagai sebuah kedai buku berjenamakan Imanshoppe. Setelah mendapat permintaan luar biasa daripada para peminat buku, IMAN mengembangkan sayapnya dengan membuka sebuah syarikat penerbitan buku – Iman Publication setahun setelah itu.

IMAN yang pada awalnya hanya mempunyai dua orang pekerja sepenuh masa, kini sudah disertai lebih daripada 30 orang.

Rate this ebook

Tell us what you think.

Reading information

Smartphones and tablets
Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.
Laptops and computers
You can listen to audiobooks purchased on Google Play using your computer's web browser.
eReaders and other devices
To read on e-ink devices like Kobo eReaders, you'll need to download a file and transfer it to your device. Follow the detailed Help Center instructions to transfer the files to supported eReaders.