Berlawan Dengan Syaitan: Jilid 1

Geinwo Enterprise
17
Free sample

“Berlawan dengan syaitan” merupakan karya sulung saya dalam genre seram/misteri yang berkisar kepada watak utama Shah Iskandar yang mempunyai kepandaian dan ilmu dalam bidang paranormal yang sering kali disebut oleh masyarakat berkaitan dengan kejadian-kejadian aneh dan luarbiasa yang berlaku di dalam masyarakat itu sendiri.

Syaitan dan Jin merupakan musuh utama manusia di dunia kerana kebinasaan dan kehancuran yang mereka wujudkan dalam masyarakat secara amnya.

Ada sesetengah manusia tidak dapat menerima kebahagian manusia lain dan manusia jenis ini sanggup melakukan apa sahaja demi memuaskan nafsunya dan mendapatkan bantuan makhluk selain dari Allah untuk menjayakan niatnya.

Watak Alisha dalam cerita ini merupakan anak buah kepada Shah Iskandar yang di ancam nyawa dan diganggu gugat kebahagiaannya oleh watak Azim anak Dato’ Ramli yang tidak berperikemanusian dan berkawan dengan syaitan.

Manakala watak Hakim merupakan musuh ketat Shah Iskandar dalam cerita ini dimana beliau sanggup mendapatkan bantuan syaitan demi membantu beliau mencapai cita-cita iaitu memusnahkan kehidupan Shah Iskandar.

Watak Dato’ Ramli iaitu ayah kepada Azim merupakan lelaki yang pernah menodai kesucian watak ibu Alisha iaitu Ida pada zaman remajanya di salah sebuah Universiti awam di Malaysia. Dato’ Ramli masih menaruh perasaan terhadap Ida walaupun beliau sendiri sudah berkahwin dan mempunyai seorang anak tunggal bernama Azim.

Watak Adam merupakan lelaki yang menaruh cinta terhadap watak Alisha tanpa disedari oleh wanita itu. Namun diwaktu yang sama watak Azim juga masih menaruh perasaan untuk memiliki Alisha semula.

Bagaimanakah kesudahan cerita ini? Adakah keadilan akan terbela? Adakah dendam akan bermaharalela? Adakah cinta akan menyelamatkan mereka? Anda harus membacanya sehingga tamat untuk mengetahui kesudahannya. Selamat terhibur!

 

Read more
Collapse

About the author

Saya adalah penulis baru dalam dunia penulisan. Sebelum ini saya hanya menulis di Blog (http://magisceriteraku.blogspot.my) sahaja dan tidak pernah menulis atau pun menjadi penulis jemputan sepertimana sejarah latar belakang penulis-penulis yang lain. Saya menerima pendidikan sehingga ke peringkat ijazah di Universiti Sains Malaysia (USM) dalam bidang pengurusan. Saya juga mempunyai kelulusan dalam bidang Diploma Komputer Sains dari Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Bidang penulisan merupakan bidang sambilan saya kerana saya masih lagi berjinak-jinak dengan ilmu dalam menulis cerita atau menghasilkan karya kreatif dalam genre kegemaran saya iaitu seram/misteri dan cinta/romantik.

 

Read more
Collapse
5.0
17 total
Loading...

Additional Information

Publisher
Geinwo Enterprise
Read more
Collapse
Published on
Dec 13, 2017
Read more
Collapse
Pages
221
Read more
Collapse
Read more
Collapse
Best For
Read more
Collapse
Language
Malay
Read more
Collapse
Genres
Fiction / Religious
Fiction / Romance / General
Fiction / Science Fiction / General
Young Adult Fiction / Thrillers & Suspense
Read more
Collapse
Content Protection
This content is DRM protected.
Read more
Collapse

Reading information

Smartphones and Tablets

Install the Google Play Books app for Android and iPad/iPhone. It syncs automatically with your account and allows you to read online or offline wherever you are.

Laptops and Computers

You can read books purchased on Google Play using your computer's web browser.

eReaders and other devices

To read on e-ink devices like the Sony eReader or Barnes & Noble Nook, you'll need to download a file and transfer it to your device. Please follow the detailed Help center instructions to transfer the files to supported eReaders.
Siri 2 ini mengisahkan sambungan pengalaman watak utama Shah Iskandar dan Ayahnya dalam menentang kejahatan yang semakin berleluasa. Kali ini musuh mereka bukan calang-calang musuh. Azazil menjadi watak jahat yang merupakan perantara kepada segala kejahatan di dalam cerita kali ini.

Shah dan abahnya kembali dalam pengembaraan mistik menentang syaitan. Kali ini mereka diperlukan oleh saudara mereka Nina yang tinggal bersama Sofea selepas kematian Datuk Hisyam yang sangat misteri. Musuh Shah pada kali ini adalah Azazil yang merupakan syaitan yang bertanggungjawab memporak-perandakan kepercayaan ahli-ahli lembaga pengarah syarikat Cemerlang Venture yang diterajui oleh Datuk Hisyam. Datuk Halim, Datuk Kassim dan Datuk Murad berganding bahu untuk menguasai syarikat yang ditinggalkan oleh Datuk Hisyam. Namun, Sofea iaitu anak tunggal Datuk Hisyam berjuang habis-habisan menentang kejahatan yang cuba menular didalam syarikat dengan bantuan Shah dan abahnya. Orang kanan Sofea iaitu Asad berganding untuk mempertahankan benteng syarikat yang terakhir dari serangan mistik mereka yang cuba mengambil alih tampuk pemerintahan.

Anak Datuk Halim iaitu Adli dan Maria masing-masing mempunyai agenda yang tersendiri. Adli ingin memiliki Sofea manakala Maria mencemburui Sofea sejak mereka melanjutkan pelajaran di Universiti lagi. Sofea pelajar yang cemerlang dan tiada tandingnya di Universiti dan ini menyebabkan Maria mempunyai rancangan jahat untuk menamatkan riwayat Sofea yang sangat dibencinya.

Datuk Kassim mempunyai agenda untuk menjadi pemilik utama syarikat Cemerlang Venture tanpa pengetahuan ahli-ahli lembaga pengarah yang lain. Anaknya si kembar Arina dan Arini mempunyai misi untuk membunuh Asad iaitu orang kanan Sofea kerana sikap Asad yang tidak mahu melayan perasaan mereka terhadap lelaki berkenaan. Kedua-duanya mempunyai perasaan yang sama ke atas lelaki yang sama.

Sementara itu, Datuk Murad seorang yang kaki perempuan dan dia tidak mengira siapa sahaja yang disukainya dan dia akan dapatkannya walaupun wanita itu adalah isteri kepada ahli-ahli lembaga pengarah syarikat juga. Dia mempunyai hubungan sulit dengan Datin Faridah dan Datin Asmawani yang merupakan isteri kepada Datuk Halim dan Datuk Kassim. Isterinya sendiri iaitu Datin Suria mempunyai hubungan sulit dengan Kamal iaitu salah seorang pekerja syarikat yang selalu menjadi pemandu khas kepada isterinya untuk sebarang tujuan tidak rasmi.

Edriana adalah rakan baik Sofea dan menjadi mangsa kepada Azazil dan Pak Ramlan yang memanipulasi fikiran Adli yang telah membunuhnya tanpa belas kasihan.

Azazil dan Pak Ramlan yang telah mengorbankan Rahim, Maria dan Adli terus mengganas menghasut kesemua watak-watak jahat di atas untuk menghapuskan Sofea yang hanya dilindungi oleh Shah, abahnya dan Asad.

Maria terus memburu Sofea untuk menyempurnakan niat jahatnya dengan bantuan Pak Ramlan dan Azazil.

Sofea selaku watak utama ini berjuang sehingga ke akhir bersama Shah dan abahnya untuk mempertahankan haknya dan menentang kebatilan. Dalam proses itu Sofea kehilangan sahabatnya dan juga orang kanannya. Selain itu, abah Shah Iskandar tercedera teruk dalam misi mereka kali ini. Adakah kebenaran kan ditegakkan? Adakah keadilan akan tercipta? Dapatkan nashkah anda hari ini untuk mengetahui kesudahan cerita ini.

Shah Iskandar kembali dengan pengembaraan baru bersama abahnya menentang golongan yang kufur dan syirik. Mereka ini menggunakan ilmu sihir sebagai jalan penyelesaian kepada semua permasalahan mereka.

Kisah berkisar dengan seorang lelaki yang putus harap dengan kehidupannya. Tiba-tiba didatangi oleh seorang lelaki tidak dikenali yang berniat untuk membantunya mengubah kehidupannya. Syukri bersetuju dengan lelaki misteri yang tidak diketahui namanya untuk ikut dia pulang ke rumahnya. Namun yang demikian, lelaki berkenaan membawa Syukri ke suatu tempat terpencil di ibukota menyebabkan beliau merasa hairan dan hampa. Sesampainya mereka disebuah kawasan yang hanya dipenuhi semak samun, Syukri melihat lelaki misteri tersebut berhenti disitu. Kemudian, dia mengangkat tangan dan menyebut perkataan yang tidak difahami. Secara tiba-tiba tanah dikawasan berkenaan bergegar dan dengan mata kepalanya sendiri Syukri melihat sebuah rumah yang sangat besar ala rumah banglo muncul dari dalam tanah dan timbul dipermukaan dikawasan berkenaan. Syukri yang sangat takjub melihat peristiwa berkenaan tidak mampu meluahkan sebarang patah perkataan. Beliau hanya mengikut sahaja lelaki misteri berkenaan masuk ke rumah berkenaan dan menikmati pemandangan yang tidak pernah dilihatnya seumur hidup. Bermulalah hidupnya yang baru dengan cara hidup yang tidak pernah difikirkannya sebelum ini.


Masalah timbul apabila Syukri sudah mula lupa diri dan menyebabkan kekacauan dalam masyarakat. Ilmu sihir yang dimilikinya mengubah dirinya menjadi takbur dan bongkak.

 

Dia mula melakukan perkara-perkara yang jahat dan kotor demi memuaskan hati dan nafsunya. 


Apakah kesudahan cerita kali ini? Dapatkan nashkah anda hari ini!

©2019 GoogleSite Terms of ServicePrivacyDevelopersArtistsAbout Google|Location: United StatesLanguage: English (United States)
By purchasing this item, you are transacting with Google Payments and agreeing to the Google Payments Terms of Service and Privacy Notice.