Șestov, emigrat la Paris în 1921, reușește să întrevadă efectele instalării bolșevicilor și să întrezărească demența gulagurilor, schițând esența bolșevismului într-o serie de articole publicate la insistențele compatrioților și străinilor „… toată lumea — compatrioţi şi străini — îmi pune invariabil aceeaşi întrebare: «Ce este bolşevismul? Ce se petrece în Rusia? Ai văzut cu ochii dumitale, povesteşte-ne. Noi nu ştim nimic, nu înţelegem nimic.»”
Iată unul din verdictele lui Șestov la adresa bolșevismului:
„Se înţelege de la sine că Marx nu şi-ar recunoaşte discipolii, nici susţinătorii în oamenii care au formulat un astfel de program. Marx considera că socialismul era o formă superioară de organizare economică a societăţii, decurgând cu aceeaşi necesitate din organizarea burgheză după cum aceasta i-a succedat organizării feudale; [… ]”
Lev Isaakovici Șestov este un filosof existențialist rus care a emigrat la Paris în 1921. Lucrările lui Șestov (Binele în scrierile lui Tolstoi și Nietzsche; Filosofia Tragediei, Dostoievski și Nietzsche, Kirkegaard și filosofia existențialistă, Athena și Ierusalimul) au influențat scriitori ca: Albert Camus și Emil Cioran.